Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprittande bilsalong i Genève

/

Fåglarna kvittrar och det knoppas i buskarna. Det våras på bilsalongen i Genève som är full av självförtroende och visar upp produktionsfärdiga bilar.

Annons

Det är vårkänslor på salongen. Visst visas en och annan galen konceptbil med fantasifulla lösningar, färger och former, men årets salong skulle likväl kunna vara en riktig bilhall där bilarna går att beställa hem direkt till gararageuppfarten.

Förra året gick elbilar som en röd tråd genom allas montrar. Självklart finns miljö, koldioxid och gröna idéer kvar även i år.

Flera nya snåla motorer visas, där koldioxidutsläppen allt oftare hamnar under 100 gram per kilometer. Men det är fokus på ”riktiga” bilar, färdiga för bilhallarna. Viktig för Sverige är självklart nya Volvo V40 som nu ger sig in i den tuffa golfklassen och genast får sällskap av Audi A3, bara några montrar längre bort.

Volvo V40 tar märket till ett nytt segment och är först i världen med att erbjuda krockkudde för fotgängare. Ja, ni läste rätt. En krockkudde som skjuter upp alldeles under vindrutan vid en kollision med en fotgängare och täcker in vindrutan och sidopelarna för att minska skadorna.

En annan svensk storsäljare, Kia Cee’d, kommer med nästa generation och visar samtidigt kombiversionen. Bilen ser djärv ut och har sneda, lite elaka lyktor som ramar in motorhuven. Även inredningen känns gedigen och andas kvalitet.

Självklart visar alla sina snålaste motorer, men för att få se motorstinna bilar, med allt annat än koldioxidutsläpp i åtanke, bjuder Ferrari på en V12 i snyggt utförande. Ögongodis och röd dröm för många.

Under de tio dagar som salongen har öppet (8-18 mars) förväntas över 700 000 besökare ta del av de 180 världs- och europapremiärer som presenteras av 260 utställare.

Helena Lundberg/TT Spektra

helena.lundberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons