Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark och säker Suzuki

/
  • Fronten har tuffare grill än vanliga Swift och dimljusen har fått tre parallella galler som ger ett spetsigt och lite elakare utseende.
  • Instrumenten har kontur av ljus metallic och färddatorn i mitten.
  • Enkel och tydlig inredning. I Sport är bland annat klimatanläggning standard.
  • I övriga Swiftfamiljen är fem växlar standard. I Sport får du sex och röda sömmar runt omkring.

Fullvuxen, men ändå liten. Och med buset kvar. Suzuki Swift Sport passar perfekt om du vill ha en småbil som känns stor och bjuder på körglädje.

Annons

”Sport” i det här fallet betyder faktiskt inte 200 hästkrafter och turbo.

Nej, Suzuki Swift Sport är 136 aktiva hästkrafter som tillsammans med skålade sportstolar, tuffare ratt och pedaler och framför allt sportigare chassi, gör körningen rolig men där farten inte är allra viktigast. Sportmodellen har också en nyutvecklad 6-växlad manuell låda som passar mycket bra ihop med den lilla pigga motorn. Den sjätte växeln tar ner varvet på motorvägen och gör turen behaglig.

Suzukis motto för Swift Sport var att göra en rolig bil med låga utsläpp samtidigt som den inte fick kosta för mycket. Hos Swift Sport är exclusive-paketet, med bland annat klimatanläggning, tonade rutor och farthållare, standard. Unikt för Sportmodellen är xenonljus, parkeringssensor, dubbla avgasrör och aluminiumfälgar. Sport har också en annan grill jämfört med andra Swift-modeller. Lyktorna bak och fram ger bilen ett lite bredare utseende och bidrar till en sportigare attityd. Små, men viktiga detaljer. Modellen har också sportstötdämpare med returfjäder och en mer direkt styrning.

Att köra Swift Sport är kul. Jag testar i vintrigt landskap på små vägar. Växellådan känns kort och distinkt och styrningen gör bilen pigg. Jag testar även på en vintrig bana där det för dagen är frusen skarsnö som blivit spårig. Men Swift Sport går rakt fram och är stabil i sin framfart, utan att få sladd eller spåra ur eller kräva allt för mycket rattjobb. Den är lättkörd i kurvorna och gasen tar direkt ut ur kurvorna.

Invändigt sitter jag i fullstora sportstolar och bilens instrument är tydliga och lättnådda. Motorn surrar tyst och det är endast vid högre motorvägsfart som det blir en aning burkigt och bullrigt.

Suzuki Swift Sport är en perfekt bil för familjen som behöver både en andra bil och en bil till ungdomar med nytaget körkort. Lagom för en till två personer. Sportig men ändå inte för stark, rolig både för unga och gamla och dessutom säker med knäkrockkudde på förarplats. Värt att notera är att Swift Sport är 15 000 kronor dyrare än en ”vanlig” femdörrars Swift där man lagt till exclusive-paketet.

Mer läsning

Annons