Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stillastående fordon längs vägarna

/
  • Bonnie & Clydes sönderskjutna Ford Tudor 34 har slutat sina dagar på gotländska Kutens Bensin.Foto: Eva Hildén Smith
  • På Svedinos Bil- och Flygmuseum finns även flygplan.Foto: Svedinos Bil- och Flygmuseum
  • Både gamla och nya motorcyklar finns på MC Collection i Sollentuna utanför Stockholm.Foto: MC Collection
  • På Kutens Bensin på Fårö kan du fika samtidigt som du känner dig riktigt retro.Foto: Eva Hildén Smith

För många innebär semester långa bilturer till släkt och vänner. Ta en paus från bilkörandet och titta på spännande fordon av äldre modell.

Annons

Bilsemestern genom Sverige har precis börjat och redan börjar det kinkas där bak i baksätet. Varför inte göra en avstickare till något eller flera av alla de fordonsmuseer som finns runtom i Sverige, från Holger Larssons Traktormuseum utanför Överkalix till Johannamuseet i Skurup på skånska slätten?

Spännvidden är stor så det finns något för alla. Svedinos Bil- och flygmuseum i halländska Ugglarp sägs ha en av Europas största samlingar av gamla bilar. Ungefär 130 stycken, allt från Bullerbilen från 1898 till en Volvo 960 Executive från 1991. Vill man ta intresset ännu lite högre stoltserar Svedinos även med 30 flygplan. Finns det familjemedlemmar som blir trötta i benen går det bra att pausa med en glass i museets kafé.

En helt annan typ av museum är Kutens Bensin på gotländska Fårö. Det är fel egentligen att kalla det "bara" museum, även om Bonnie & Clydes Ford Tudor 34 har fått sin sista viloplats här, snarare är stället en totalupplevelse med stark retrokänsla. På kvällen kan du lyssna på rockabilly samtidigt som solen skickar sina sista gnistrande strålar mot gruset som kommer från Elvis Presleys Graceland. Är du sugen på crpes kan du avnjuta dem på Crperi Tati i en kombination av en bilskrot från 1940-talet och en syrenberså. Här står tiden still. I baren blir klockan aldrig något annat än kvart i sex. Det var nämligen då som James Dean dog den 30 september 1955.

Utanför Ryd i Småland ligger Kyrkö mosse där mängder av bilar har slutat sina dagar. Bilkyrkogården var en gång en bilskrot, men när verksamheten lades ner på 1980-talet blev bilarna kvar och i dag är platsen skyddad av ett 49-årigt bygglov. Bilarna är utspridda över ett stort område och skogen tar så sakteliga över. Ta med egen picknickkorg och gummistövlar!

Maria Persson/TT Spektra

maria.persson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons