Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toyota lockar brett

/
  • Foto: OLLE HILDINGSON Mångsidig. Toyota Corolla i Versoutförande är en mångsidig bil som är betydligt rymligare än den ser ut. Men så är axelavståndet också ökat med 20 centimeter jämfört med vanliga Corolla.

Toyota har ett enormt modellutbud. Inte mindre än fyra Toyotor finns som så kallade MPV, ungefär multifunktionsbilar. Jag har provat Corolla Verso, den näst minsta efter Yaris Verso.

Annons
Även Avensis finns i Verso-utförande. Och så har Toyota en riktigt stor MPV, Previa. Det japanska märket har därmed det största utbudet av MPV-modeller på den europeiska marknaden.
Corolla är världens mest sålda bilmodell och står ungefär en femtedel av Toyotas försäljning. Corolla i Versoutförande är i likhet med sina syskon osedvanligt rymlig i sin klass.
Corolla Verso fraktar fem personer komfortabelt. Man kan också lätt göra om bilen till fyrsitsig "limo". Den smalare mittstolen i baksätet fälls då fram och kan användas som bord.
Genom att lyfta ut stolarna får man tillgång till riktigt stor lastvolym.
Med stolarna på plats finns ett hyggligt bagageutrymme under insynsskyddet. Stolarna kan skjutas 15 centimeter framåt om man vill öka bagagevolymen på bekostnad av åkutrymmet bak. Stolarna har också ställbara ryggstöd.

Därmed kommer jag in på insynsskyddet som är en ganska komplicerad anordning. På grund av separata och justerbara ryggstöd finns en duk framtill som är fäst med sex plastclips i huvudskyddens fästen. Pilligt både att ta bort och sätta dit igen.
Huvuddelen av skyddet är en skiva med praktiskt uppvikbar bakkant. När man behöver lasta mycket och ta ut alltsammans krävs en hel del jobb och resultatet blir något av ett plockepinn av lösa delar. Övning ger säkert färdighet även här.
Det finns gott om fack för småprylar inklusive glasögonfack i taket och låda under passagerarstolen. På ovansidan av panelen nära takstolparna finns uttag för flaskor/kaffemuggar och lådor under framstolarna. Inte alls dumt.
Corolla Verso har ljus och trevlig interiör och rymdkänslan är påtagligt. Corolla Verso är en utmärkt bil för familjer med små/halvstora barn. Integrerade barnstolar är nämligen standard i ytterstolarna bak.

Förarplatsen är alldeles utmärkt. Man sitter högt och bekvämt. Min enda invändning är att ratten endast är vippbar. Mätartavlorna är föredömligt tydliga, instrumentbrädans överkant är svart och därmed slipper man speglingar i vindrutan.
Bilen är mycket lättkörd, när det gäller styrningen nästan i överkant. Den elektriska servon är i mitt tycke i starkaste laget. Men okej, efter ett par dagar var jag tillvand. Fjädringskomforten är hög men ljudkomforten har sina brister. Mycket vägljud tränger in i kupén, speciellt när bilen rullar på grov asfalt.
Provbilen har den minsta motorn som jag tycker räcker till väldigt bra. Bränsledeklarationen är 7,3 liter per hundra kilometer. Det låter bra. Provbilen ville ha drygt en liter ytterligare. Vinterdäck och kyla kräver sin tribut.

Mitt sämsta minne av Corollan är när jag skulle fylla på spolarvätska. Hur jag letade i motorrummet i halvmörkret på macken gick jag bet. Jag lyckades inte ens hitta rätt efter att kikat i instruktionsboken. Illustrationen var riktigt usel. Först i dagsljus lyckades jag till sist. Påfyllningslocket var svart och listigt gömt långt ner på höger sida. Underkänt på en i övrigt mycket vettig och lättanvänd bil.

Olle Hildingson
026/15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons