Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga titta på varandra

Annons

En äldre kvinna ringde i torsdags eftermiddag för att berätta om en ”nära döden-upplevelse” när hon nyss gått på vita strecken på S Kungsgatan vid biblioteket.

Det var rött för trafiken norrut på andra sidan av ån. Kön av väntande bilar var så lång att flera bilar stod innan övergångsstället. Kvinnan började gå över gatan. Av gammal vana tittade hon åt vänster innan hon satte ut foten framför bilen som stod närmast övergångsstället.

En bilist gasade på kraftigt i vänstra körfältet utan att notera kvinnan på övergångsstället. När hon tittade efter bilisten såg hon att trafikljuset 75 meter bort slagit om till grönt.

”Hade jag inte tittat åt sidan ordentligt hade jag legat på sjukhuset nu. Eller också hade jag varit död”.

Jag skriver om episoden av två skäl. Det främsta är att man som fotgängare absolut inte ska lita på att bilar stannar bara för att man använder ett övergångsställe. Fordonsförare har förvisso den skyldigheten.

Det innebär dock inte att den som går har rättighet att passera först. Det tror många gående och så går de över utan en blick åt sidan. Ursäkta, de som resonerar så är idioter. Den gruppen lär knappast läsa dessa rader så jag misstänker att ingen känner sig träffad.

Om någon i gruppen ändå ser det här tycker jag att det är bra. För i så fall kanske han/hon tänker ett steg längre innan vederbörande kliver rätt ut på vita strecken nästa gång i tron att alla bilister naturligtvis stannar.

Tänk så här i trafiken: där finns inga rättigheter, bara skyldigheter. Även om man blir påkörd av någon som gör fel, säkert i så fall oavsiktligt, så är det lika illa. Det gör precis lika ont att bli påkörd oavsett om man själv gör rätt eller fel.

Jag höll på att glömma det andra skälet. Det är förstås att man som förare ska vara extra noga med uppsikten när man närmar sig övergångsställen när något kan skymma. Bilar som står i andra körfältet borde alltid vara en varningssignal.

Alla gör vi misstag i trafiken varje dag. Bilisten som gasade på framför tårna på kvinnan fokuserade säkert på trafikljuset litet längre fram. Inget hände för att ”motparten” var vaken. Så är det dessbättre oftast.

Som bilförare har man alltid ett stort ansvar att värna gående. Jag vinkar gärna fram någon jag tror ska korsa gatan. För att visa varandra sina avsikter krävs emellertid ögonkontakt.

Våga titta på varandra i trafiken. Vissa tycks tro att det är farligt. Det är det inte!

Mer läsning

Annons