Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfylld depå när EM rullar vidare

I dag inleds Scandinavian Internationals på Tierp Arena, första tävlingsdagen av fyra.
Det gäller årets femte deltävling – av sex – i EM för både bilar och motorcyklar.

Annons

Som vanligt är det ett fullmatat i depån när det körs tävling på Europas främsta anläggning för ändamålet. Hela 297 team finns anmälda till säsongens andra internationella stortävling i Norduppland.

Dagens kval gäller samtliga supportklasser. Fredagen är vikt för EM-kvalet, liksom lördag. Söndag är den stora finaldagen.

Kungaklassen är Top Fuel Dragster, där de stora V8-motorerna drivs av nitrometan. Effekten hamnar en bit över 7000 hästkrafter.

Toppfarten i mål – efter drygt 300 meters körning (avkortad bana i denna klass på grund av säkerhetsskäl) – kan sluta på 400 kilometer i timmen.

EM-tabellen toppas efter fyra körda deltävlingar av ett koppel finländare. Vårt östra broderland dominerar nämligen klassen totalt.

Risto Poutiainen, segrare när EM gästade Tierp i juni månad, leder före Jari Halinen. Trea är veteranen Anita Mäkelä och fyra Janne Ahonen.

Känns det sistnämnda namnet bekant så kan det bero på att Janne även varit en av världens främsta backhoppare på skidor...

Bästa blågula förare i sammandraget är Mikael Kågered från Linköping, på åttonde plats.

Monty Bugeja från Malta har kopplat greppet i Top Methanol Dragster. Tysken Dennis Habermann skuggar närmast, före britten Dave Wilson.

I Top Methanol Funny Car är det svenskt i tabelltoppen. Leif Andréasson, Solna, före belgaren Danny Bellio. Ulf Leanders från Alfta håller tredje plats.

I den här klassen kör också gävlebon Mikael Larsson, sjua i sammandraget hittills under sin debutsäsong – av nio deltagare.

Pro Modified är den största EM-klassen sett till antalet. I Tierp tampas 32 förare om de åtråvärda finalplatserna på söndag. Schweizaren Bruno Bader leder EM före regerande mästaren Michael Gullqvist från Hässelby.

Pro Stock är den femte och resterande bilklassen i EM och här är det Sverige som har kommandot. Stockholmaren Thomas Lindström tampas om guldet med Jimmy Ålund, Linköping.

Tre klasser tävlar om EM-medaljer på motorcykelsidan. Ian King, Storbritannien, är favorit i Top Fuel Bike.

I Super Twin har Nate Gagnon från Kanada varit den mest framgångsrika hittills under säsongen. Skåningen Per Bengtsson är bästa svensk på en sjätteplats.

I Pro Stock Bike kämpar Ulf Ögge, Höllviken, med Kalle Lyrén från Västerås om titeln. 15-åriga (!) Elvira Karlsson, Storvreta, är femma i EM-tabellen inför helgen.

Det är fyra fullmatade dagar att vänta på Tierp Arena – förutsatt att vädermakarna är på bättre humör än senast det begav sig...

Mer läsning

Annons