Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorcyklister kräver åtgärd – rondellen vid järnvägsmuseet en trafikfara

Rondellen vid järnvägsmuseet är trafikfarlig. Utsmyckningen behöver göras om.
Det anser Sveriges motorcyklister, SMC.
– Ska de ha kvar rälsen får de gräva ner den, säger Chatrine Södergren, ordförande i SMC Gävleborg.

Annons

Hon blev uppmärksammad på rondellen av en lastbilschaufför som ringde och berättade att han sett en bilist och en motorcyklist som varit nära att bli inblandade i en olycka.

Utsmyckningen följer inte Trafikverkets senaste riktlinjer om var fasta föremål får placeras i rondeller berättar hon. De ska placeras i mitten, så att det är möjligt att köra tvärs över rondellen.

Tvärs över museirondellen ligger räls.

– Den är inte bara farlig för motorcyklister, den är även farlig för bilister, säger Chatrine Södergren.

Kommer man upp i rondellen riskerar framför allt de mer oskyddade motorcyklisterna att skada sig när de landar på rälsen i stället för på marken.

Föreningen begär i ett brev till kommunen att rondellen görs trafiksäker, antingen genom att ta bort rälsen eller gräva ner den, så att den ligger i nivå med marken.

SMC har ännu inte fått något svar från kommunen, som fick brevet för en och en halv vecka sedan.

Att utsmyckning av rondeller blir en trafiksäkerhetsfara har tidigare uppmärksammats i bland annat Norrköping och Landskrona.

Läs mer: Knutten som slåss för rättvisa

Läs mer: Färre olyckor med fler rondeller