Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motormännen förenar dans och samtidshistoria

Motormännen
"Informellt"
(Lamour Records)
Betyg: 4 av 5
Släppdatum: 7 september 2015.

Kan man sätta fingret på sin turbulenta, politiskt laddade samtid genom att blicka tillbaka? Ja, Motormännen lyckas på ett genialiskt sätt lösa den ekvationen.

Till sina dansanta, meditativa housebeats har man samplat dialog från svensk politik från 70- och 80-talet. Så "Informellt" säger ja till rörliga fötter samtidigt som man faktiskt spetsar öronen och får en lektion i svensk politisk historia.

Det är fascinerande att höra en politiker tala om hur långt Sverige har kommit med klassrum utrustade med datamaskiner. Ja, datamaskiner är ordet. Nån annan pratar om expansion av järnvägsnätet. Jag tycker mig höra en ung Carl Bildt orera.

Med facit i hand, hela världen tillgänglig i sin ficka via smartphones och en illa fungerande järnväg är låtarna här något som faktiskt kan användas i klassrummet och på högstadiediscot - Motormännen utbildar folket medan vi dansar.

Det här är utan tvekan en av årets stora svenska överraskningar (och dessutom släppt på ett Gävle-skivbolag). För någonstans bland housebeatsen och samplingarna vilar ett engagerat punkhjärta.

LÄS MER:

Motormännen - Informellt på Spotify.

Kommentar om Motormännen på Klubb Kalabalik.