Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorseglare brändes upp

GÄVLEUnder natten till tisdagen brände en okänd gärningsman upp en tolvmeters motorseglare vid piren i Huseliiharen, strax norr om Gävle.

På startkuren, ett litet bås vid slutet av piren, hade någon satt upp en hälsning till den 67-årige båtägaren - en hälsning som av den uppbrunna båten att döma måste ses som hotfull.
Sent på tisdag eftermiddag sökte Gävlepolisen kontakt med den äldre mannen för att meddela honom om fyndet.

Kan vara hot
Är det en en hotbild riktad mot båtägaren?
- Ja, det kan det vara. Det här är riktat mot honom som person. Det är det otäcka, säger Urban Fredriksson, förundersökningsledare vid närpolisen i Gävle.
Har ni satt in några skyddsåtgärder?
- Inte i det här skedet, säger Urban Fredriksson.
Såvitt känt finns inga specifika misstankar om vem gärningsmannen kan vara, eller om han kan tänkas agera igen.
Förutom anslaget med hälsningen till båtägaren har polisen även beslagtagit en plastdunk. Man misstänker att dunken innehöll en brandfarlig vätska som användes vid branden.
En närmare analys av kvarvarande innehåll ska göras vid Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, i Linköping. Både anslaget, med text på ett rött pappersark, och plastdunken kommer att undersökas i jakt på eventuella fingeravtryck.
Inga tidigare hot mot mannen har förekommit eller är kända av polisen.
När Gefle Dagblad träffade 67-åringen kände han ännu inte till att någon medvetet satt eld på hans båt, eller om det anslag som satts upp.

Utesluter naturlig orsak
Tekniska roteln vid Gävlepolisen i det närmaste utesluter en naturlig brandorsak, oaktat plastdunken och anslaget. Båtens gasoltuber har inte rörts eller exploderat och elen var frånslagen.
Det var vid 04-tiden under natten till tisdagen som brandkåren larmades till Huseliiharen, Gefle Segel Sällskaps båthamn utanför Gävle. Motorseglaren var övertänd och rökdykare hade svårt att närma sig brandhärden, rapporterar ögonvittnen.

MATS HEDSTRÖM