Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorträff till Marcus minne

Marcus ”Mäki” Källström dog i bilolyckan på Gävlevägen. Nu vill hans pappa, och vännerna i kompisgänget, förhindra fler olyckor ­genom en anläggning för unga som gillar bilar och fart.

– Jag kan inte få min son tillbaka. Men jag kan rädda andra, säger Niklas Källström.

Annons

Ingen vet exakt vad olyckan berodde på. Det är viktigt att komma ihåg. Men klart är att Marcus ”Mäki” Källström körde västerut på Gävlevägen i Sandviken omkring midnatt i början av april.

Bilen fick sladd och kolliderade i hög fart med ett träd.

Marcus Källström blev 21 år.

Redan dagen efter dödsbudet började kondoleanser strömma in på sociala medier. Motorintresserade ungdomar från Sandviken och Gästrikland, men även från resten av landet, visade sin sorg och sitt deltagande med de närmaste.

Niklas Källström, pappa, berättar om tiden efter beskedet.

– Det går upp och ned. Det är tur att alla hans kompisar finns. Jag försöker skingra tankarna genom att få något vettigt att komma ut av det. Men allt vänds upp och ned och ofta går det inte att tänka en vettig tanke.

Marcus kompisar ville göra någonting. De började organisera en samling, en träff för motorintresserade vid Göransson arena. Den hålls på lördag och börjar klockan sex på kvällen.

– Klockan åtta blir det en tyst minut, säger Dennis Nordquist, som kände Marcus.

Han tillägger att alla former av buskörning eller alkohol är portförbjudna vid samlingen.

Det alla vill som GD träffar är att få stöd från kommunen att ordna ett säkert område för körning på banor med koner.

Någonstans att köra bil utan att det blir illegala street race, och framförallt någonstans där det finns sandfållor och avåkningszoner.

Där det inte finns träd att krocka med.

– Folk verkar inte ha koll på hur många som är intresserade av bilar och motorer. De har mer koll på bandy och fotboll, säger Sandra Svedlund.

Om Marcus, som dog, säger hon.

– Ingen hade något otalt med honom. Han ställde alltid upp.

Nu vill vännerna ställa upp.

Genom att ringa politiker och verka för större säkerhet, ett område att göra det de, och många andra med dem, vill helst av allt.

Köra bil på ett sätt man inte ska på vanliga vägar – där det inte blir farligt för andra eller dem själva.

– Jag pratade med en trafikskola i dag och de skulle också ha nytta av en sådan plats. Och unga tjejer och killar som precis fått sina körkort skulle kunna testa sina bilar där. Det blev säkrare för alla, säger Niklas Källström.

Några veckor är kort tid att hantera att ens barn har dött. Ett sätt att göra det på är försöka hitta något i det mörka som kan bli ljust.

Bli bättre i framtiden.

– Jag kan inte få min son tillbaka. Men jag kan rädda andra liv. Så att andra föräldrar inte behöver få samma besked som jag fick, säger Niklas Källström.

Begravningsgudstjänsten för Marcus hålls på fredag om en vecka.