Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mottagning flyttas från centrum

Ungdomsmottagningen i Sandviken flyttas från centrum till sjukhuset då kommunen inte vill vara med och betala för verksamheten.
– Från landstingshåll är beslutet taget. Men om kommunen ändrar sig är vi redo att backa, säger Ingegerd Lantz, verksamhetsansvarig för ungdomsmottagningarna i Gävleborg.

I dag hyr ungdomsmottagningen in sig i en av kommunalägda Sandvikenshus fastigheter på Smedsgatan. I lokalerna bredvid Folkets hus kan ungdomar mellan 13 och 23 år prata till exempel preventivmedel, kropp och hälsa med bland andra barnmorskor och kuratorer.

Landstinget Gävleborg står för hela kostnaden, enligt Ingegerd Lantz. En lösning som inte håller i besparingstider.

– Det är vanligt att kommunen tar halva kostnaden men det vill inte Sandvikens kommun göra. Nu väljer vi att spara in på de externa hyreskostnaderna i stället för att dra ner på antalet anställda, säger hon.

Genom att flytta ungdomsmottagningen till sjukhuset utnyttjas lokaler som landstinget i dag redan betalar för.

– Inget datum är bestämt men flytten kommer att ske någon gång under året om kommunen inte kommer med andra lösningar, säger Ingegerd Lantz.

Hon tror inte att patienterna kommer att påverkas negativt. Ungdomarna söker sig dit vi flyttar, som hon uttrycker det själv.

Lika övertygad är inte enhetschefen Maria Öhagen vid den aktuella ungdomsmottagningen i Sandviken.

– I dag upplevs vi nog som mer neutrala när vi ligger avskilt från den övriga sjukvården. Patienter behöver inte oroa sig på samma sätt över att springa på någon släkting när de besöker oss, säger hon.

Även barnmorskan Gunilla Persson tror att flytten kan påverka i negativ riktning.

– Om vi hamnar på andra sidan staden långt från gymnasieskolorna kanske ungdomarna struntar i att komma. Gävleborg tillhör de län som har flest klamydiasmittade i hela landet. Av friskhetsskäl bör vi stanna kvar i centrum.