Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MUF anmäler Tommy Boman

GÄVLE
Moderata ungdomsförbundet i Gävleborg polisanmäler förre ordföranden Tommy Boman.
Det beslutade distriktsstyrelsen i helgen.

Annons
- Nu vill vi få en omstart i distriktet, säger nya ordföranden Emilia Öije.

Falska uppgifter
GD har under sommaren berättat om turerna kring moderata ungdomsförbundet, MUF, och Tommy Boman. Han har pekats ut som ansvarig för ekonomiska oegentligheter. Det rör sig om misstänkta förskingringar från handkassan och kontokort. Bland annat har MUF fått betala krognotor, tobak, godis och resor. Vissa utgifter har bokförts två gånger. Sammanlagt är omkring 100 000 kronor inte riktigt redovisade. Det har dessutom förekommit falska uppgifter om antalet medlemmar.

Oenig styrelse
Härvan började nystas upp i somras när moderaten Birgittha Bjerkén - MUF Gävleborgs revisor - gjorde en polisanmälan. Någon hade förfalskat hennes namnunderskrift på en revisorsberättelse.
För några veckor sedan offentliggjordes en granskningsrapport om MUF:s räkenskaper som juristen Daniel Stattin gjort. I den konstaterades att Tommy Boman haft den totala kontrollen över de ekonomiska frågorna, på delegation av kassören. Daniel Stattin hävdar att Tommy Boman gjort sig skyldig till både förskingring och trolöshetsbrott.
Nu har MUF Gävleborg beslutat att polisanmäla Tommy Boman. Beslutet togs av en oenig distriktsstyrelse under helgen. Två ledamöter förordade i stället en återbetalningsplan.
- Men det här handlar om att sätta ned foten, säger Emilia Öije.

Spär på politikerförakt
Hon tycker att den ekonomiska härvan har skadat ungdomsförbundet. Det spär på politikerföraktet, tror hon.
- Det är därför det är så viktigt att visa var vi drar gränsen. Det är viktigt att visa vad vi tycker om det här. Annars sänder det helt fel signaler.
Polisanmälan kommer att lämnas in under veckan. Exakt hur den ska utformas och vilka anklagelserna är vill Emilia Öije ännu inte berätta.
Tommy Boman bor inte längre i Gävle. Han är skriven på en adress i Svärdsjö. Gefle Dagblad har försökt nå honom för en kommentar utan att lyckas.
I tidigare artiklar har han dock förnekat de anklagelser som riktats mot honom.
KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se