Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MUF säger nej till EMU

BOLLNÄS
Ut ur EU och nej till EMU. Det beslutet tog Moderata Ungdomsförbundet i Gävleborg efter en lång diskussion vid distriktsstämman i Bollnäs i helgen.

Annons
- Grundtanken med EU var bra men det har utvecklats till motsatsen, säger Tommy Boman, som avgick som ordförande vid stämman.
- Det är människorna själva som ska bestämma om sin vardag, inte politikerna. Dessutom har inte EU gynnat frihandeln.
Tommy Boman menar att EU idag är ett stort problem för Sverige och svenskarna. Men att stämman skulle gå så långt som till ett ställningstagande emot både EU och EMU var ändå litet oväntat.
Han gör uppskattningen att ungefär en tredjedel av alla MUF:are i Sverige är emot EU. MUF i Uppsala är ett distrikt som också tagit ställning emot.
Vad gäller valutaunionen EMU så röstade Moderata ungdomsförbundets ja vid riksstämman i höstas. Men ställningstagandet föregicks av en lång och intensiv debatt. Röstsiffrorna blev 64 för och 33 emot. MUF:s ordförande på riksplanet, Christofer Fjellner, är för EMU.
I propositionen till distriktsstämman i Bollnäs påpekas det bland annat att det mest pessimistiska profetior har uppfyllts sedan starten av EMU och att inflationen i en del länder är högre än förväntat.
Propositionen påpekar att länder kan välja att skapa inflation eftersom de inom EMU:s ramar kan vältra över kostnaderna för inflationen på de övriga medlemsländerna.
- EMU-systemet kan jämföras med att man går på krogen med ett gäng andra och i förväg kommer överens om att dela notan lika och att alla då har ett incitament att äta och dricka så mycket som möjligt, skriver styrelsen i sitt förslag till beslut.
Vad beror det på att MUF i länet tagit ställning emot både EU och EMU?
- Kanske har vi i Gävleborgs län en liberalare grundsyn än många andra MUF:are i Sverige, säger Tommy Boman.
Han avgick vid stämman efter två år som ordförande och ska nu satsa mer på kommunpolitiken i hemstaden Gävle samt ta civilekonomexamen.
Ett 50-tal ombud samt några gäster deltog i stämman i Bollnäs.

MARIE ERICSSON SVÄRDHAGEN

Mer läsning

Annons