Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MUF-styrelsen hoppar av

GÄVLE
Styrelsen för MUF i Gävleborg lämnar sina uppdrag vid en extra stämma i höst. De ekonomiska oegentligheterna som pågått måste redas ut innan man kan gå vidare.

Avslöjandet av förfalskade namnteckningar i revisionsrapporten och oredovisade privata utgifter med förbundets kontokort har redan lett till polisanmälan och att landstingets bidrag på en kvarts miljon kronor har frusit inne. Som GD berättade om i går.
- Det känns helt surrealistiskt. Allting såg så bra ut med ekonomin i fjol. Man undrar vad som egentligen har hänt. Det känns som någon har gått bakom ryggen på en rejält, säger avgående ordföranden Niklas Gillström.

Moraliska ansvaret
- Att vi avgår betyder inte att vi tar på oss skulden. Men vi tar det moraliska ansvaret för det som har skett.
Han fick sitt uppdrag för bara någon vecka sedan, när Tobias Henriksson valde att stiga av. Men han satt med i distriktsstyrelsen även under sin företrädare och dessförinnan under Tommy Boman. Men då kunde han inte ana att situationen var så illa. Han känner sig lurad, men kommer ändå att kandidera för att få sitta kvar efter extrastämman den 20 september.
Fram till dess väntar ett omfattande arbete med att gå igenom alla räkenskaper för distriktet så man kan se hur oegentligheterna har gått till. Han vill inte lägga skulden på någon innan det är bevisat.

Ska grillas
Men både Tommy Boman och Tobias Henriksson, liksom kassören John Sundberg ska grillas i samtal med revisorerna och styrelsen, för att få reda på vad de vet om det som har försiggått.
- Det blir nog ett möte inom en snar framtid, klargör Niklas Gillström.

Var är 500 medlemmar?
Hittills har dock varken han eller GD lyckats nå den utpekade Tommy Boman. Under dennes ordförandetid, som varade fram till januari i år, gick medlemstalen kraftigt uppåt och nådde upp till 700 personer. Nu är det bara 200 kvar. Niklas Gillström vill gärna ha reda på varifrån dessa medlemmar kom och vart de har tagit vägen.
Underligheterna med distriktets ekonomi kan delvis förklaras av att det verkar ha varit en extremt dålig ordning på papperen. Vem som helst har kunnat mixtra med dessa eftersom de inte varit inlåsta utan varit tillgängliga i den lokal som delas med lokalföreningen i Gävle.

Kan låsa nu
- Men nu har vi skaffat en dörr som kan låsas med nyckel, säger Niklas Gillström.
Förlusten av en kvarts miljon kronor känns förstås på. Den minimala verksamhet som kan bedrivas i det här läget får väl skötas ideellt, menar han. Förhoppningsvis kan man få loss pengarna senare när man fått ordning och reda och samtalat med landstinget.
- Det blir nog en hel del jobb att återfå förtroendet hos medlemmarna och allmänheten, konstaterar den avgående ordföranden.

Mattias Jonsson
026-159500
mattias.jonsson@gd.se