Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MUF tar nya tag i dag

GÄVLENu ska MUF i Gävleborg ta nya tag. I dag väljs en ny styrelse som ska försöka reparera ett skadat ungdomsförbund.

- Det gäller att visa medlemmarna att nu startar vi från scratch. Vi måste vinna tillbaks ett förtroende som är förstört, säger Emilia Öije, som kandiderar till posten som distriktsordförande.
Hon fyller 21 år i november och har varit aktiv i ungdomsförbundet i drygt fyra år. Tidigare har hon varit ordförande för MUF i hemkommunen Järvsö och första vice ordförande för distriktet under Tommy Bomans ordförandeperiod.

Till Stockholm
Nu har hon flyttat från Järvsö och bosatt sig i Stockholm. Under folkomröstningskampanjen har hon jobbat för Stiftelsen Sverige i Europa och endast följt turerna kring MUF:s ekonomiska oegentligheter på avstånd.
- Det som har hänt är jättetråkigt, men det är någonting som måste redas upp internt. Tack vare medierna har händelserna förstorats upp och gjort mer skada, säger hon.
I slutet på juli beslutade styrelsen att avgå. Situationen blev ohållbar efter avslöjanden om att namnteckningar i revisionsrapporten förfalskats och att flera utgifter redovisats på ett felaktigt sätt. De nya ledamöter som utses i dag kommer att sitta på sina poster fram till den ordinarie stämman i början på nästa år. Bland valberedningens förslag finns många nya namn och fyra av de föreslagna ledamöterna har aldrig tidigare haft styrelseuppdrag inom MUF.

Nya kandidater
- Det känns bra att vi har några helt nya kandidater, samtidigt finns flera erfarna bland valberedningens förslag. Kandidaterna till de två posterna som vice ordförande, Emma Bengtsson och Niklas Gillström, har varit med förut. Måns Montell som föreslås sköta ekonomin har också lång erfarenhet, säger valberedningens ordförande Tomas Tobé.
Hur har jobbet med att ragga kandidater varit?
- Det har varit förhållandevis enkelt, jag trodde nog att det skulle vara svårare. Det har hänt så många tråkiga saker nu en tid, så många vill göra en insats för att det ska bli bättre, säger Tomas Tobé.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se