Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Munkhammar får politiskt stöd

GÄVLELandstingsrådet Jerker Svensson, v, ger sitt fulla stöd till länssjukhusets ledning i konflikten med lungkliniken.

- Jag har stort förtroende för Lena Munkhammar, hon är en oerhört innovativ och ödmjuk chef, säger han.

De uppmärksammade läkaravhoppen från lungkliniken - tre lungspecialister har på kort tid sagt upp sig - riskerar att bli ett hårt slag mot lungsjukvården i Gävleborg. Läkarna blir svåra att ersätta.

Jerker Svensson vill dock inte blanda sig i striden.

- Det klart att det som hänt är jättetråkigt. Men som politiker ska jag inte lägga mig i den här typen av verksamhetsfrågor, det är ett tjänstemannaansvar, säger han.

Från läkarhåll anser man att sjukhusledningen genom sin brist på lyhördhet är skuld till det inträffade. Men Jerker Svensson är övertygad om att Lena Munkhammar som sjukhusdirektör hanterat frågan på bästa sätt. Läkarnas agerande har han heller inga synpunkter på.

- Om folk inte trivs på sitt arbete och har tillgång till en så fantastisk arbetsmarknad som läkarna har så är det inte svårt att förstå att de byter jobb.

Ett skäl till läkarnas missnöje är det beslut som landstingsfullmäktige fattade förra hösten om att stänga 47 vårdplatser på länssjukhuset. Den del av sparbeslutet som gällde lungkliniken stöddes av socialdemokraterna, vänsterpartiet och kristdemokraterna.

Med tanke på all turbulens som uppstått, var det ett riktigt beslut?

- Ja, vi har inte fått några signaler från Lena Munkhammar om att den medicinska kvaliteten skulle ha försämrats varken inom lungsjukvården eller vården i övrigt.

Ni litar helt på Lena Munkhammar?

- Hon är ju läkare själv och kan göra medicinska bedömningar.

Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd, ser neddragningsbesutet som roten till det onda på lungkliniken.

- Vi förordade att man istället skulle se över länsspecialiteterna i länet och kartlägga behovet av dem. En sådan utredning skulle ha tydliggjort för alla hur viktig lungsjukvården är. Om man valt den vägen hade vi haft alla lungläkare kvar nu, hävdar hon.

Som moderat förordar hon ett starkt länssjukhus.

- Bassjukvården kan skötas ute på de mindre sjukhusen men den länsspeciella vården ska finnas i Gävle, säger Inger Källgren.

BJÖRN HANÉRUS