Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Munkhammar känner sig besviken

GÄVLE- Mycket tråkigt och beklagansvärt, särskilt för patienterna. Men det här betyder inte slutet för lungsjukvården i Gävle.

Annons
Det säger sjukhusdirektör Lena Munkhammar med anledning av att tre erfarna specialistläkare vid länssjukhusets lungklinik nu sagt upp sig.
Att läkarna hotat med att sluta har varit känt tidigare. Men Lena Munkhammar hade i det längsta hoppats och trott att i alla fall två av dem skulle stanna.

- Vid det möte vi hade med lungklinikens personal i måndags fick jag intrycket av att vi var överens. Därför är jag väldigt besviken i dag, säger Lena Munkhammar.

De tre specialisternas avhopp innebär att mer än hälften av klinikens läkarkompetens försvinner. Hur ska ni klara lungsjukvården nu?

- Vi kommer att klara den men jag kan inte säga hur. Vi har påbörjart diskussioner med personalen och de kvarvarande läkarna om en lösning, säger Lena Munkhammar.

Hon säger att hon själv har ett delansvar i att den krisartade situationen uppstått. Samtidigt tycker hon inte att hon kunnat agera på annat sätt.

- Jag tycker själv att jag varit lyhörd. Jag har ägnat mycket tid åt att lyssna på det man sagt från lungkliniken och jag har så långt jag förmått försökt sätta mig in i problemen.

Trots de svårigheter som uppstått ångrar hon inte att hon stödde beslutet att dra ned på antalet vårdplatser vid lungkliniken.

- Vad ska man göra när pengarna inte räcker? Jag har ingen sedelpress att ta till, inte heller någon hemlig kista med pengar.

Lena Munkhammar påpekar att neddragningsbeslutet nu ska utvärderas. Dessutom ska hela specialistvården i länet ses över och i samband med det är det inte uteslutet att man finner att lungsjukvården behöver ökade resurser.

- Jag förstår inte att läkarna inte lugnar sig och ser det som en möjlighet att få vara med i det här arbetet att påverka lungsjukvårdens framtid.

BJÖRN HANÉRUS