Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Munspels-August

August Johansson (1893-1959), har gått till historien som ett av Gävles original. Han började vid nio års ålder arbeta vid Gefle Glasbruk men gick som 15-åring till sjöss, först som kock och så småningom som matros. Under hela första världskriget var han på sjön, mesta tiden på Gävleskutan Johan Rettig.
Efter avmönstring stod han ofta på Stortorget och spelade munspel. Många barn tyckte om att lyssna på musiken och se på tatueringarna på hans bröst.
Munspels-August blev ofta störande efter några pilsner och kom på kant med polisen, som dock för det mesta lät honom vara i fred. Ibland fick August visserligen sitta i finkan, men han blev inte åtalad. Men sedan han 1947 flyttat till Forsbacka för att arbeta vid järnverket där och en dag åkte till Gävle "blev han av pilsner bråkig" och kallad till tingsrätten, där han dömdes till böter. Det sägs att han tackade för en mild dom.
Munspels-August var arbetsam och hjälpsam, älskade blommor och köpte buketter hem till mor. Han avled 1959 efter en trafikolycka. Om Munspels-August har Ingrid Kumlin skrivit en visa som tonsatts av Eric Rosén. Löfgren, F, & Sollbe, B: Gävlevandringar med Folke.