Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Murén, Per

(1805-1888), legendarisk affärsman ochpolitiker. M. föddes i Gnarp, Hälsingland, men flyttadetill Gävle där han utvecklades till en aktiv, initiativrikoch framgångsrik man. Han var bland annat med om att bildaGefle Manufaktur AB 1849, Gävle-Dala Järnväg AB 1854 och KorsnäsSågverks AB (se Korsnäs AB) 1855. M. deltog 1868 också i rekonstruktionenav Sandvikens Jernverk AB (Sandvik) efter en konkurs och initieradetill att en bank öppnades i Gävle.
M. kom i handelslära i Gävle och kunde som 25-åringöppna egen handel. Efter ett 20-tal år intog han endominerande plats i Gävles affärsliv och var drivandevid startandet av nya industriföretag. Han var ledamot avBorgerskapets äldste, stadsfullmäktiges förste ordförande i ett år1863, deltog i riksdagarna 1847-1868 och var ordförande ilandstinget 1864-1869. Det sägs att han kallades Kungenav Gävle.
M. var radikalt liberal i tull- och näringsfrihetsfrågor,arbetade för demokratiska reformer och sociala förbättringarmen avvisade förslagen om begränsning av barnarbete.
Murén var en av Gävles rikaste personer och testamenterademedel till bland annat Borgarskolan. När alla av Murén själv angivnadonationer var genomförda och släktingarna fåttsitt återstod 650.000 kronor till Gävle stad. Pengarnaplacerades i P. Muréns donationsfond, och räntan därifrångav medel till att bygga bland annat Murénska badhuset.
1946 överlämnade Gävle-Dala Järnvägs AB 200.000 kronor tillstaden till en springbrunn och ett minnesmärke överMurén. Springbrunnen blev Gudinna vid hyperboreiskt hav.
I hörnet Södra Centralgatan/Södra Strandgatan,mellan Länsmuseet och polishuset, står en bronsskulptur, avtäckt 1953,föreställande Per Murén och formad av Nils Möllerberg,med inskriptionen "Per Murén 1805-1888, Borgarståndetsvice talman, stadsfullmäktiges ordförande. Framsyntoch handlingskraftig gagnade han fäderneslandet och Gävlestad som järnvägsbyggare, industrigrundare och donator".
Skulpturen av Per Murén kom till genom en tävlingmellan Nils Möllerberg och Bror Marklund där såbemärkta konstnärer som Carl Eldh och Bror Hjort satti juryn. Svenskt biografiskt lexikon; Mansfeld-Håkansson,S: Skulptur i Gävleborg; Ehn, M: Skulpturstaden Gävle,en vägledning.