Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Murrays ­minnesalbum

I kväll, onsdag, visas filmen om Carl Adolf Murray än en gång i Gamla Stenhuset i Gästrike Hammarby.

Annons

Det är lätt att förstå att sittplatserna måste förbokas och snabbt tar slut . ”Livet som gåva”, signerad Ingela Östlund och Roland Johansson, är en varsam och kärleksfull reportagefilm som väcker viktiga frågor i sin publik.

Prästen och kulturhistorikern Carl Adolf Murrays berättelse om sin – inte alldeles spikraka – livsresa är filmens röda tråd, och det är en tråd man gärna följer. Den löper genom ett turbulent 1900-tal. Inte minst vistelsen i Tyskland 1937-38 förmedlar fortfarande den rädsla som den unge studenten kände när han som, med egna ord, ”kvarts-jude”, ser samhället hårdna omkring sig.

I de här scenerna är Ingela Östlund och Roland Johansson som bäst. De förmår att ge Murrays minnesalbum den dignitet det förtjänar.

Vårlökarna sätts och blommar, vintrarna kommer och går. Stora livsbågar speglas i det minsta: att vattna sina krukväxter, att baka en kaka, att varje dag vara öppen för något nytt. Carl Adolf Murray är sannolikt en av få i dag levande som samtalade med Nathan Söderblom. Och precis som Söderblom verkar han se tiden som vore den elastisk. Carl Adolf Murray upphör inte att notera detaljerna, ständigt fördjupande sin egen – och vår – förtrogenhet med världen. Efteråt sitter man med stora och intressanta frågor i sitt knä. Den prästroll och den kyrka som Carl Adolf Murray visar oss är på många vis en annan än den vi oftast möter i dag. Kanske står han också för en annan sorts idé om människan. I dag pratar vi ofta, kanske alldeles för ofta, om ”livet”. Mera sällan diskuterar vi ”levandet”, det som just nu pågår och det som Murray verkar ha förfinat till en sorts konstart.

Filmen öppnar med en punchline av Martin Luther.

– Vad skulle du göra om du visste att du skulle dö i morgon?

– Då skulle jag gå ut och sätta ännu ett äppelträd.