Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museum fick fint besök

KUNGSGÅRDEN
Rosenlöfs tryckerimuseum imponerade stort på sina fina besökare i går.
Den gamla arbetsplatsen fick påhälsning av Industrihistoriskt forum, där en rad museer på riksnivå finns med.

Annons
En märkbart stolt stiftelseordförande, Inga Hagström, välkomnade.
- Det här är ett arbetsplatsmuseum som ser ut precis som det gjorde när personalen lämnade den nästan hundra år gamla arbetsplatsen 1974. Inget är hitflyttat. Det är unikt. Jag hoppas ni inser digniteten, sa hon.
Rosenlöfs tryckerimuseum har fått 130 000 kronor från Riksantikvarieämbetet för dokumentation av verksamheten.
- Så dels kommer ni väl hit för att se vad vi har gjort med pengarna. Så det ska ni få se, sa Inga Hagström.
Kenny Forslund - som jobbade på tryckeriet som sättare när det lades ner - visade runt, demonstrerade och berättade om sin gamla arbetsplats.
Författaren Carolina Thorell och bokbindaren Tommy Eklund berättade om sitt projekt Rosenlöfs bok där tanken är att sammanföra en författare och en konstnär eller poet. Mötet ska sedan resultera i en bok som handsätts, trycks och binds enligt gamla hantverkstraditioner.
De var glada över det positiva gensvaret från besökarna.
- Vi har fått tydliga signaler om museets, och även vårt bokprojekts betydelse, från Riksantikvarieämbetet. Det är roligt att det faktiskt finns krafter som strider för de här värdena i dag, sa Carolina Thorell.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se