Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik för offer och flicklandslag

/
  • Det skiljer 31 år mellan den äldsta och yngsta i Gävlebandet Mattias Ericsson & Flee. Per Frid, trummor, Mattias Ericsson, sång och gitarr, Oskar Bergqvist, bas och Jakob Lagerberg, gitarr.

Mjuk singersongwriter-pop à la Lars Winnerbäck med samhällsengagerade texter är melodin för Gävlebandet Mattias Ericsson & Flee. På torsdag 19 februari spelar bandet med Gävles kanske största interna åldersskillnad på CC-Puben med gratis inträde.

Annons

Mattias Ericsson & Flee har funnits i sin nuvarande form sedan 2010. Innan hette de Mattias Ericsson & Band och hade en lite annorlunda sättning. Med sedan längst i historien förutom huvudpersonen har trummisen Per Frid varit. Sedan rekryterades den då inte ens tonårige gitarristen Jakob Lagerberg. Nyligen kom Oskar Bergqvist med på bas. Flee är en akronym för efternamnet på medlemmarna som var 2010, men akronymen står kvar.

Huvudpersonen Mattias är ursprungligen från Bomhus, skriver all text och musik, sjunger och spelar gitarr. På albumet ”Brev till samhället”, som bandet släppte digitalt via aggregatorn Record Union i november, har Jakob dock bidragit med musik till en låt. Han är i sin tur född 1996 och går trean på Polhemsskolan, samma som Oskar, som är ett år yngre. Jakob och Oscar spelar också i samma hårdrocksband, Antham, som ska spela in sin första giv i mars.

Hittills har de gjort ett tjugotal spelningar, enbart i Gävletrakten. 19 februari, på torsdag är det CC:s tur igen, med gratis inträde.

– Vi vill att det ska komma så mycket folk som möjligt, säger Mattias ­Ericsson.

Siktet är inställt på att spela så mycket det går 2015, för hittills har fokus legat på att repa, skriva material och spela in. Under sportlovet ska en ny låt sättas på pränt i Mattias nya hemmastudio i Karlholmsbruk och soundet väntas bli något mer pumpande, åt Kent-hållet.

Det har varit lite si och så med medieuppmärksamheten hittills. Men förra året skrev Mattias en kamplåt för flicklandslaget i fotboll inför EM i Wales i somras. En refräng från en låt kom med i ett inslag från RFHL:s manifestation i Gävle för narkotikans offer i november i P4 Gävleborg. Och så fick de en recension av albumet, i Arbetarbladet med betyg två av fem. Mattias tar det med ro.

– Kul att få respons.

Musikaliskt låter MEF som Lars Winnerbäck. De står själva bakom jämförelsen och tycker inte att ”lättsmält” är ett skällsord. Ännu har de inte nått ut på bred front och vi diskuterar om det kan ha att göra med att marknaden för den musik de gör är övermättad, eller otrendig just nu. Men de borde ha en god chans då artister som Lars Winnerbäck hör till de som fortfarande klarar det omöjliga: sälja fysiska skivor. Dessutom talar bandets breda ålderssegment för att de skulle kunna gå hem i flera åldersgrupper.

– Jag tror fler skulle vilja lyssna på oss, vi har bara inte nått ut till dem än. Vi har fått respons på att vi gör väldigt ärlig musik och det tror jag håller i längden, säger Mattias.

Den mjuka musiken vägs upp av ett desto allvarligare textinnehåll som Mattias sammanfattar som en röst för samhällets utstötta. Han vänder sig mot utvecklingen av samhället som han menar går åt ett mer egoistiskt håll, där pengar står i centrum.

Mer läsning

Annons