Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik, mat, öl – men absolut inga lakritsremmar

Om man plockar ut det bästa från den nu nedlagda cityfesten så blir det ungefär som Rånockfestivalen. Åtminstone om man får tro arrangörerna själva.

– Att lyssna på bra musik, äta god mat och dricka öl är ju egentligen det som en festival ska handla om. Inte att gå och trängas med en massa folk och köpa lakristremmar, säger Eddie Åberg, som är områdesansvarig och bandbokare på Rånockfestivalen.

När vi träffas utanför Å-Krogen på väg ut mot Alderholmen så har inte vägen ut mot Gävle Strand spärrats av än och scenen har inte börjat byggas. Men förberedelserna, i form av artistbokningar och matplanering är i full gång.

– Man kan säga att vi har plockat ut det bästa av cityfesten och gjort en festival av bara det, säger Eddie.

Idén med en utomhusfestival är sprungen ur musikkvällarna på Å-Krogen som också gått under namnet ”Rånock”. De flesta artisterna som spelar på festivalen är också band som tidigare spelat på Å-Krogen och gjort bra ifrån sig.

Enligt Janne Dahlberg är Howlin’ Hawk & The Leftovers och Jerry Haglund två av de riktiga höjdpunkterna. En fest i festen blir också Gävlebandet Beardfish releasefest för nya albumet ”Destined Solitaire”. Även förutom dem så består programmet av en stor del lokala band.

– Bara för att man har en bluesinriktad festival så behöver man ju inte ta hit Roffe Wikström och Sven Zetterberg. Det finns band som håller lika hög klass här hemma, säger Eddie.

– Men vi tar inte in de gängse coverbanden, så det blir inte någon after ski-tillställning, fortsätter han.

– Sådana band kan vara bra i rätt miljö, men inte här, säger Janne Dahlberg.

När det gäller konkurrensen med Sommaryran på Läkerol Arena samma helg så anser männen bakom Rånockfestivalen att det knappt finns någon.

– Att vi lade vår festival samma helg berodde på att den passade bäst. Dessutom var vi tvungna att bestämma oss i början av sommaren och då kändes det fortfarande osäkert om Sommaryran ens skulle bli av eftersom de inte gick ut med några artister förrän för ett par veckor sedan, säger Janne.

De påpekar också att det konkurrerande arrangemanget mest verkar vara inriktat mot åldersgruppen tonåringar, som ju inte ens får komma in på Rånockfestivalen eftersom de har en åldersgräns på 18 år.

– Vi är så långt från karuseller, knallar som säljer skinnplånböcker och lakritsremmar man kan komma, säger Eddie.