Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Musik, rörelse, träffa folk - det kan inte bli bättre!"

/

Friskis & Svettis i Gävle fyller 25 år i år. Det tänker man fira med en stor medlemsfest i höst. Lasse Molin är ordförande i föreningen som nu har över 7 250 medlemmar och fullt tryck på verksamheten.

Annons

Lasse Molin hade två drömmar när han växte upp på Sätra som barn, att antingen hålla på med idrott som proffshockeyspelare eller få syssla med musik som discjockey. Nu gör han båda sakerna. Han leder jympapass och sätter ihop musik som passar till rörelserna.
Inte undra på att han är positiv och glad, när vi ses i lokalerna vid Stortorget.
Tack vare Friskis&Svettis mår han bra, både till kropp och själ och att jobba ideellt tycker han bara är stimulerande. Han är ordförande sen ett år tillbaka och har suttit i styrelsen i omkring fem år.

Hur har ditt första år varit?
- Spännande, jobbigt och kul. För fem år sedan kände vi att vi måste göra någonting. Då beslutade vi oss för att starta gym och spinncykling. Vi hade ett tydligt mål, vi skulle skaffa lokal och forska i hur vi skulle driva det hela. Då var det lätt. Nu har vi infört det och vi har vuxit under fyra år. I?dag har vi ingen tydlig vision om vad vi vill i framtiden men vi jobbar med de frågorna. Var är vi om fem år? Den frågan ställer vi oss samtidigt som vi har jobbat med att få stabilitet i de olika grupperna och bland de anställda så att de känner trygghet och arbetsglädje.

Vilka tankar har ni?
- Vi vill vara till för alla och då måste man växa. Jag ser två scenarier. Antingen att vi samlar allting i ett jättehus eller att vi söker oss ut till Sätra, Bomhus, Valbo till exempel för att komma närmare våra medlemmar. Men inget är klart. Förhoppningen är att våra funktionärer och medlemmar ska ge oss inspiration och influenser om vad de vill.

Det blev väl ett lyft när ni fick lokalerna vid Stortorget och startade gym där?
- Ja, sedan dess har vi växt jättemycket, från 3?200 medlemmar. Men från början var jag emot att vi skulle starta gym. Jag var gymmotståndare men blev gymansvarig. Det jag såg framför mig var trista lokaler med lysrör i taket, stål och plåt, maskiner uppradade och en massa människor som pumpade för att bli stora. Men vi åkte runt och tittade och i Jönköping blev jag omvänd. Där hade Friskis?&?Svettis bra verksamhet och ett gym med utsikt över en sjö. Då insåg jag att vi kunde göra ett gym som passade vår filosofi, som ett mysigt vardagsrum. Och det var så vi tänkte när vi inredde våra lokaler. Och vi har utsikten över Stortorget. Hos oss tränar man för att det är kul och för att hålla sig frisk, inte för att få större biceps eller som diet.

Det blev väl litet surt från de kommersiella gymmen?
- Här i Gävle har vi inte upplevt någon aggression, däremot i vissa orter i landet som har blivit väldigt hårt angripna. Vi säger att vi egentligen bara har en konkurrent och det är tv-soffan.

Ni har väl blivit anmälda?
- Ja, både till Konkurrensverket och Skattemyndigheten. Vad jag vet i?dag kom Konkurrensverket fram till att vi inte utövar illojal konkurrens. Skattemyndigheten har ännu inte yttrat sig. Vi är ju en ideell allmännyttig organisation och tillhör Riksidrottsförbundet. Vi följer det regelverk som gäller, vilket innebär till exempel att träningsavgifterna för medlemmarna inte är momsbelagda. Vi betalar full moms på alla våra inköp och vi har inte rätt att dra av den.

Får era funktionärer betalt?
- Vi får ett skobidrag, 900 kronor om året, och så får man träna så mycket man vill i våra lokaler. Sen har vi fester och vi satsar också mycket på utbildning. Vi är jättestolta i Gävle. Vi har något som heter Svettis-dagar i Stockholm för funktionärer från hela Sverige och då brukar vi vara en hel busslast från Gävle. Vi är alltid störst. Från andra orter kan det vara bara ett par som kommer. Men det är jätteviktigt att vi får inspiration. Då tränar vi, går på föreläsningar, får nyheter och sen blir det en jäkla fest. Det är jätteroligt. Vi är 150 som jobbar ideellt i Gävle.

Hur började du själv?
- Jag jobbade som arbetsledare i ett företag som skulle bygga ett stort hus i Uppsala och bodde där i veckorna. I närheten låg ett Friskis&Svettis så vi sa litet malligt, vi byggjobbare, att det där var nog inget för oss. Men vi kunde ge det en chans. Första passet ledde Ingrid, som är berömd internt och som har åtta barn. När hon hade gjort 30 armhävningar låg vi där och flämtade. När vi starka byggjobbare inte hängde med, då sa vi, nu jäklar. Andra passet var det en korpulent, fryntlig äldre man. Jag blev helt såld. Jag tror att det här var 1992. Då bodde jag i Älvkarleby så jag gick sporadiskt i Gävle men gjorde egna pass i vardagsrummet hemma. Sen hade Gävleföreningen killpass, som jag gick på. Då sökte man manliga ledare och jag blev värvad 2001. Det är jag väldigt stolt över.

Leder du jympapass nu också?
- Ja och det är det absolut roligaste jag gjort i mitt vuxna liv. Musik, rörelse och att få träffa folk, det kan inte bli bättre. Det finns inget ont, inget elakt, ingen spekulation eller att man måste tjäna pengar. Det är bara att jympa, röra sig och ha kul. I?dag leder jag ett intensivpass och två baspass, de två ytterligheterna. Jag och min bästa kompis Stefan kör ihop med baspassen. Vi kallar oss Lasse Stefanz. Jag går också på gymmet och på spinncykling.

Hur har F&S förändrat ditt liv?
- Jag tror att jag är mycket gladare. Under perioder när man är sjuk och inte kan träna får jag ont i ryggen eller någon knäled. Jag är frisk och glad och har fått jättemycket vänner. Det är verkligen häftigt.

Berätta om din bakgrund.
- Jag är uppväxt med mamma och min syster, först i tio år på Brynäs, sen i Sätra. Pappa har jag aldrig träffat. Han stack när jag var tre månader. Jag spelade hockey och fotboll, ja alla idrotter. Jag var också discjockey på Träffen när jag gick i nian. Jag började jobba tidigt som snickarlärling, direkt efter högstadiet. Åke Björk blev som en far för mig under tonåren. Han var lagledare i fotboll och hjälpte till med jobb.
Sen var jag med och byggde Hemstaområdet och fick göra exakt samma jobb i två år. Då fick jag nog.
Min syster var reseledare för Fritidsresor och tipsade mig om att de sökte folk. Jag fick jobbet, tack vare att jag hade läst gymnasiekurser på Komvux, svenska, matte, engelska och spanska. Då var jag 24 år och fick jobb, först i Italien och sen på Lanzarote. Där träffade jag min före detta fru. Hon är norska och sålde resor från Norge för norska Star Tours.


Vad hände sen?
- Jag träffade en svensk snubbe som hade byggfirma och jobb i Norge så efter litet turer hamnade vi i Bergen. Det var regnigt men vi hade även sol. Sen blev hon gravid och då flyttade vi till Sverige och köpte hus i Älvkarleby. Där bodde vi i tolv år och fick våra barn. Sen sprack äktenskapet.

Blev du byggjobbare igen?
- Jag fick jobb som arbetsledare. Sen blev jag platschef, ansvarig för byggservice i Gästrikland för det som blev NCC. Sen las det ner och då fick jag jobb i arbetsgivarorganisationen, Sveriges byggindustrier. Där var jag i fem år men kände att det inte passade mig. Det var intressanta frågor men inget som jag brann för. Jag fick erbjudande att bli delägare i ett litet företag, Lars Wirdby bygg, och det passar mig perfekt. Vi har jätteroligt.

Och så träffade du Marita?
- Ja, på Friskis&Svettis. Hon är också jympaledare så vi har gemensamma intressen. Det är jättelyxigt.

Har du några förebilder?
- Åke Björk var en förebild för mig under tonåren, alltid engagerad och positiv. Men det finns ingen som jag försöker vara som.

Vilka värderingar fick du från mamma?
- Hon sa att man inte skulle störa, och det höll jag inte med om. Jag måste också få ta plats. Men att känna empati och sätta sig in i hur andra har det, det höll jag med om. Alla är lika värda.

Har du någon tro?
- Nej, det har jag inte.

Vad är meningen med livet?
- Det är rörelseglädje. Att känna lycka, här och nu, tror jag är meningen med livet. Varje dag när jag vaknar frisk, då är jag lycklig och känner möjligheter.

Hur vill du att ditt liv ser ut om tio år?
- Att jag har barnbarn. Att jag fortfarande håller på med Friskis&Svettis. Sen vet jag inte.

Mer läsning

Annons