Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åriga Evelina Jonsson hyllar Hälsingland på sitt debutalbum

/

Lill-Babs, Åsa Jinder, Engmans kapell och Östen Eriksson. Tillsammans hyllar Hälsinglands musikelit sina rötter på Evelina Jonssons debutalbum "Hälsingland". Till vardags studerar hon till frisör i Gävle.

Annons

Det började som en idé under ett uppträdande på en surströmmingfest. Men efter hårt arbete har det 17-åriga musiklöftet Evelina Jonssons stora dröm gått i uppfyllelse.

På fredag 22 april släpper hon sitt debutalbum. Ett album som hon själv har spelat in och finansierat.

– Jag har bjudit in flera kända artister från Hälsingland som ligger mig varmt om hjärtat. Det har varit otroligt mycket jobb för att gå alla pusselbitar att falla på plats.

Läs mer: Evelina - stjärnskottet från Ljusne

Albumet har fått just namnet Hälsingland och är tänkt som en hyllningsskiva till landskapet och den musik som har skapats där. Genom smått unika musikaliska samarbeten har Ljusnetjejen Evelina Jonsson bland annat skapat tolkningar av Lill-Babs samt Engmans Kapell och samarbetat med andra hälsingemusiker som Åsa Jinder och Östen med Resten.

– Hälsingland betyder jättemycket för mig. Jag vill visa vilket fantastiskt landskap det är och vilken musik vi har. Det har varit en stor ära att få jobba med så proffsiga musiker, säger Evelina Jonsson.

Hon beskriver låtarna på skivan som modern hälsingemusik. Bland annat har den traditionella "Hårgalåten" gjorts om till en tuffare version för att nå ut till yngre.

Läs mer: Söderhamnare vann sångtävling

Trots sin ringa ålder har Evelina redan hunnit med mycket i musikväg. I dag varvar hon sitt musikskapande med studier till frisör i Gävle. Men om allt går hennes väg hoppas hon kunna satsa fullt ut på musiken efter studenten.

– Jag ska kämpa för att få göra det jag älskar. Första drömmen var att släppa ett album, nästa är att släppa mer och bli en folkkär artist i Sverige.