Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2011 kan bli hennes stora år

/
  • Tove Styrke, känd från ”Idol” 2009 då hon blev trea, kommer till Slick City i Gävle i morgon.

Tove Styrke är bara 18 år, men har lämnat ”Idol”-hysterin bakom sig. I morgon kväll gör hon en spelning i Gävle.

Annons

Erik Grönwall och Calle Kristiansson? Grabbarna får ha överseende, men om ”Idol 2009” blir ihågkommet är det inte för mer eller mindre lyckade tolkningar av Springsteen och Bryan Adams. Snarare tack vare det unga stjärnskottet Tove Styrke.

Sångerskan slutade på tredje plats i tv-tävlingen, men skulle längre än så. Det tyckte i alla fall Hasse Breitholtz, vd på skivbolaget Sony.

– Han kom fram till mig när jag åkte ut ur ”Idol”, när man ska träffa journalister uppe på scenen. Han låtsades visa mig en sak i sin mobil, men viskade i örat på mig: ”vi ska sajna dig”, säger Tove Styrke.

Sagt och gjort. I november kom Tove Styrkes debutalbum, till stor del producerad av Patrik Berger som tidigare arbetat med artister som Robyn och Darin. Bland skivans andra producenter och låtskrivare märks flera namn som sannolikt aldrig tidigare nämnts i samma mening som ”Idol”. Här finns bland andra den gamle Brainpool-mannen Janne Kask, Shout Out Louds Adam Olenius och Lykke Li.

Sex av elva låtar på plattan bär också Tove Styrkes signatur.

– Från början var det tänkt att vi bara skulle leta efter bra låtar. Ingen visste väl att jag skrev, inte ens jag visste det. Först vågade jag inte, men sedan fick jag ett ryck och skickade en inspelning av en låt jag skrivit till skivbolaget. Jag är glad för att jag gjorde det för det känns väldigt bra att vara delaktig, säger hon.

Med tanke på Tove Styrkes namnkunniga samarbetspartners var det inte konstigt om förväntningarna på plattan var högt ställda. Själv höll hon sig kall inför releasen.

– Jag hoppas så klart att folk ska gilla den, att folk ger skivan en chans och verkligen försöker förstå den, sa hon till TT Spektra. Det viktigaste har varit att göra en skiva som verkligen känns som ”mig”. Det tycker jag att vi har lyckats med. Allt kommer härifrån, sa hon och knackade med näven mot bröstkorgen.

När Tove handplockades till ”Idol” valde hon att hoppa av gymnasiet. Med en dansare till mamma och en pappa med bakgrund i dansbandet Max Fenders har hon alltid velat ägna sig åt musik.

– Skolan blev lite lidande. Det var lika bra att jag hoppade av, eftersom jag ändå inte hade klarat av att göra det bra samtidigt som jag var med i ”Idol”, säger hon.

Valet var enkelt:

– Jag har alltid hållit på med musik. Jag tycker om att uttrycka mig, jag behöver det. (GD-TT Spektra)

Mer läsning

Annons