Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-åriga Eldkvarn vägrar att ge upp

/
  • Eldkvarn firar 40 år som band och utlovar 30 år gamla låtar på Ön i Hedesunda.

Ett av Sveriges största och mest legendariska rockband besöker Ön vid Hedesunda i kväll. I år har Eldkvarn spelat tillsammans i 40 år. Ett svårslaget rekord i musik-Sverige.

Annons

– Jag är stolt över att vi aldrig givit upp, trots alla motgångar vi haft. Alla artister har väl motgångar, inte bara vi, men jag är glad att vi fortsatt att göra skivor hela tiden, säger Carla Jonsson, som tillsammans med sin bror Plura och Tony Thorén är de som varit med ända sedan starten 1971.

Trots den långa karriären och den betydande mängd uppträdande som Eldkvarn gjort genom åren så har de aldrig förut besökt Hedesunda. Carla frågar om vägen dit när jag ringer upp honom på måndagsförmiddagen.

På Eldkvarns nya singeln ”Fem tjänstemän” sjunger de ”Åka, bära, spela – spela, bära, åka” apropå deras eviga turnerande. För precis som Bob Dylans ”The Never Ending Tour” är Norrköpingsbandet nästan alltid ute och spelar.

– Ja, det har ju varit så de senaste åren. Under 90-talet låg vi på ett annat bokningsbolag som inte ville att vi skulle turnera så mycket. Men sedan vi bytte har det bara varit turnerande. Framöver kommer vi dock få lite fler månader ledigt mellan turnéerna.

Vad är det som

lockar med turnélivet?

– Vi har bara tyckt att det varit roligt att turnera, det har känts naturligt. Vi har ju levt på det, man måste ju kunna betala hyran.

Eldkvarns 40-årsjubileum som band kommer att markeras på lite olika sätt. Förutom kommande singeln ”Fem tjänstemän”, som Carla skrivit om bandets karriär, så släpps det i höst en stor Eldkvarn-box samt att en jubileumskonsert kommer att hållas på Cirkus i Stockholm den 18 december. Men allt är inte återblickande. En skiva med nya låtar är också planerad innan årsskiftet.

– Vi börjar repetera inför skivinspelningen i augusti. Jag har gjort några egna låtar men Pluras låtar har jag inte hört än, bara sett några titlar, säger Carla, som är glad över att det är den meriterade producenten Jari Haapalainen som, för fjärde plattan i rad, har hand om inspelningen.

– Jari är genuint musikintresserad, han lever för musik, det är hans syre. Det finns inte så många sådana som han. Förut brukade vi spela in på egen hand men det kan bli svårt när man har många egon i bandet. Då är det bra att ha någon annan som kommer in utifrån och är lite diktatorisk av sig.

De flesta band som hållt på så länge som Eldkvarn hinner uppleva flera perioder av upp – och nedgångar i popularitet. De senaste fem-sex åren har kanske varit bandets mest framgångsrikaste vad gäller både försäljning och kritikernas uppskattning. Lika väl som de nya skivorna hyllats så har även de gamla låtarna återupptäckts. Pluras självbiografi, kokböcker, matlagningsprogram och medverkan i succén ”Så mycket bättre” har givetvis gjort sitt i den mediala uppmärksamheten. Men Carla har även en annan idé om anledningen till Eldkvarns renässans.

– Musikbranschen har lösts upp mycket tack vare nya medier. Folk idag lyssnar mer på musik från alla tider. Det har givit ett mer avslappnat förhållande till äldre musik. Det är inte lika uppdelat i vad som är nytt och vad som är gammalt, det är mer svävande. Då blir musiken inte lika tidsbunden och det blir svårare att bli stämplad som passé. Yngre lyssnar mycket mer på gammal på musik nu, som ju är ny för dom! Och vi har fått ganska många yngre lyssnare de senaste åren.

Mer läsning

Annons