Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-årsjubileum öppnar jazzvår

/

I kväll är det säsongspremiär hos Gävle JazzClub i konserthusrestaurangen.

Annons

Vad passar då bättre än att klarinettisten och möbelhandlaren från Hofors, nestorn Bosse Tigrén, kommer med sitt band i samma veva som han släppt sin jubileumsplatta efter 50 år som jazzmusiker.

Först ut på scenen är annars nybildade gruppen Jörgen Jäderlund Quartet. Kvartetten består av saxofonisten Jörgen Jäderlund, pianisten Gunnar Aldén, basisten Nils Arnö samt trumslagaren Stefan Bergqvist. Repertoaren som har sin bas i 50-talsjazzen blandas också upp med sånginslag av Jörgen.

Bosse Tigréns grupp innehåller pianisten Folke Westerlund, basisten och sångaren Ulf Magnusson samt trumslagaren Rolf Andersson. Bosse som nyligen gjorde ett bejublat framträdande på Stampen i Stockholm har även en mycket hörvärd cd-platta att visa upp. ”Swing Sessions 1960-2010” är titeln och den finns tillgänglig i samband med konserten.

Hoforsmusikern, som är född 1935 och har glimten i ögat, har mycket att se tillbaka på enligt honom själv. Det kan vara en påminnelse om att pappan öppnade sin möbelaffär i Hofors 1937. Eller, troligtvis, att han började spela klarinett i Klippans blåsorkester 1947 innan han tog steget ut på lövade dansbanor. Men naturligtvis är det jazzmusikern som firar med nedslag i den långa karriären.

Tigrén har uppträtt i många omväxlande miljöer, bland annat radiosändningar i Stockholm, Göteborg, Falun, Hofors, Växjö, Västerås, Uppsala, Piteå och Järvsö. Turnéerna har blivit många och långa. Extremt långt mellan giggen var det vid ett tillfälle 2002. En fredagskväll spelade Bosse i Shanghai, dagen efter på eftermiddagen i Ljungby. Inte nästgårds precis. Det är 900 mil mellan Shanghai och den småländska jazzmetropolen.

Totalt har han gjort 135 (!) utlandsspelningar plus en mängd kryssningsjobb. Däribland scener i New Orleans, New York, Charleston, London, Frankfurt, Köln, Taipei, Paris, Wien, Amsterdam, Budapest...

På skivan roar han sig kungligt med en omfångsrik skara musiker. Teddy Wilson-inspirerade pianisten Rolf Larsson är med och han är synnerligen alert. Inom parentes skall sägas att Bosse spelade i Roffes band i Stockholm på dansstället Sfinx 1956. Sångare var Gunnar Wiklund. Tigrén kom även att spela med basisten Arne Söderlund orkester. Bland andra tilldragande musiker som är med finns pianisterna Sven-Erik Dahlberg, Folke Westerlund, Ulf Johansson Werre och den tyvärr bortgångne Gävlepianisten Kjell Persson.

I ett nummer, ”Friends Again”, kommer vibrafonisten Lars Erstrand in i handlingen vilket ger ett högt swingbetyg. En annan mycket bra vibrafonist som hörs är Arno Gullberg i Pite Älvdal Blues. Kuriosa, vid trummorna i ”I´m Coming, Virginia” sitter ingen mindre än den idag helt sånginriktade Svante Thuresson! Gitarristen Rolf Edström från Falun ska också nämnas.

Visst har det hänt mycket omkring Bosse Tigrén och säkert kommer hans svarta pipa att höras till nästa jubileum. Men innan dess ska han ju vara med och dra igång Gävle JazzClubs vårprogram i konserthuset.

Göran Olson

Mer läsning

Annons