Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 men lika ung som då

/

Så många mil, så många år. Men Sven-Erik Magnusson är lika ung som då, karln tycks likt katten ha nio liv.

Annons

Han fyllde 70 bast för en dryg månad sen och fick för övrigt gratulationskort från systrarna Wiberg från Årsunda.

Ursäkta om jag anspelar på en del titlar i Sven-Ingvars digra repertoar men dessa känns så jäkla passande för detta kultband från Värmland. Kult eller kultur, vilket som helst, men gamle originalmedlemmen Ingvar Karlsson påstod att det är kultur när det står mer folk på scenen än de som sitter i salongen.

Nu var det alltså kult och omkring 600 personer i Gevaliasalen bjöds på två halvlekar, litet passivt och akustiskt halvhjärtat i den första (som svenska fotbollslandslaget på sistone) men desto mer rock’n’roll i den andra.

Sven-Ingvars levererade låtar i en härlig blandning från tidernas begynnelse på 50-talet till många av de som spelats in på senare år. På listan stod visor av Fröding (dikten ”Anita” från 1882, samma år som Gefle IF bildades, är Sven-Eriks personliga favorit), Dan Andersson, Thore Skogman, Östen Warnerbring (!), Peter Le Marc, Niklas Strömstedt och Plura Jonsson. Den sistnämndes ”Månsken i Åmotsfors” tillhör väl inte de mest spelade, men är en pärla.

Samma gäller rockiga ”Kyss mig” och givetvis Gunde Johanssons ”Torparrock” som vände upp och ner på publiken i Hultsfred för snart 20 år sen. ”Min gitarr” ledsnar jag aldrig på, en trogen vän på min egen låtlista ända sen min ungdoms fagraste vår. Förlåt, nu fick jag ett återfall...

Staffan Ernestam imponerade stort på gitarren, basisten heter Stefan Deland, Klas Anderhall jobbade hårt bakom trummorna och på klaviaturen regerade Tommy Gustavsson. Men främst i strålkastarljusen stod far och son Sven-Erik och Oskar Magnusson.

För två år sen fick Sven-Erik beskedet att han hade prostatacancer. Nu äter han medicin och kämpar för att hålla sjukdomen i schack och vi är säkert många runt om i landet som håller tummarna för att han får fortsätta se så vital ut som på konserthusets scen i går.

På hemsidan kan man läsa: ”För att knyta an till två välkända Sven-Ingvars låtar kan man säga att Allting går igen och att man har Börjat om från början.” Nio liv som sagt.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons