Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adam vill ge en ny bild av Tensta

/
  • ”I Sverige har jag blivit väldigt mainstream även om det kanske inte var ­meningen, men i Danmark är jag fortfarande underground”, säger Adam Tensta. Fyra år efter hitskivan ”It’s A Tensta Thing” återvänder han med ”Scared Of The Dark”. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Tensta som problem, Adam Tensta som lösning. Rapparen från Stockholms mest omskrivna förort har tröttnat på färdiga föreställningar. Med sitt andra album gräver han djupare i bilden av sig själv och hemorten.

Annons

– Har ni varit här förut?

Frågan kommer innan vi har hunnit ut ur trapphuset i miljonprogrammet nordväst om Stockholm. Jo, både reporter och fotograf har varit där förr, men Adam Tensta har en poäng. Tidigare besök har inte handlat om en av Sveriges mest nyskapande artister. Snarare om våld mot poliser, jourlägenheter för utsatta kvinnor eller konflikter kring särskilda badtider för döttrar från muslimska familjer.

Bilden av Tensta är gjuten i betong. Så även bilden av Adam Tensta.

– Förra rundan blev jag väldigt ensidigt porträtterad i medierna. Jag var han som bröt mot normerna, inte rökte och inte drack. Det var väldigt positivt, men väldigt ensidigt, säger han.

Adam Tensta fick en hit med låten ”My Cool” från 2007. Han räknar med att han gjort minst 500 spelningar sedan debutskivan ”It’s A Tensta Thing” från samma år. Med egna ord blev han ”en förebild”. Han var den unge, arge, men optimistiske och extremt trendige man som envist hävdade att förorten var något annat än tidningarnas skandalrubriker.

Tre års turnerande med konserter över hela världen har bitvis ändrat hans uppfattning den stadsdel han kommer ifrån.

– Det är inte lika självklart för mig att vara ”Tensta For Life” längre. Min mamma ville inte bo kvar här när hon kände sig trakasserad för att hon är blond och har blåa ögon. Då är det svårt att vara en helt positiv representant för Tensta, säger han.

När Adam Tensta nu släppt sitt andra album ”Scared Of The Dark” har han ett hårdare sound och mer utlämnande texter.

– Brytpunkten kom när Thomas Gunnarsson som jag jobbar med sa till mig att ”jag har jobbat med dig varje dag i fem år, men jag känner inte dig”. Jag är väldigt sparsmakad gällande de grejerna. Från att vi bestämde oss för att det skulle bli en skiva har jag arbetat väldigt konceptuellt. Det ska handla om utmaningarna i min egen skalle, allt som är okänt vatten, säger han.

I den nya självrannsakande låten ”Lights At Bay” rappar han om det ansträngda förhållandet till sin far. Trots att förväntningarna på den nya skivan är höga känner Adam Tensta ingen nervositet inför skivsläppet.

– Nej, men det är nervöst för att jag inte vet vad nästa steg med min familj kommer att vara. Men det är lite det den här skivan går ut på. Jag är fortfarande väldigt ovan vid situationen. Att öppna upp och inte fly.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons