Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äkta sångglädje med Britta och kören

/

Annons

Samma kväll som hon medverkar i premiären för ”Så mycket bättre”, där hon körar åt alla medverkande artister, står hon på scenen på Folkets Hus i Gävle som ”Guest star” med Gefle Gospel Choir.

Hon heter Britta Bergström och är 43 år. Ursprungligen kommer hon från Gävle, närmare bestämt Strömsbro, där hon växte upp. 1992 flyttade hon till Stockholm och utbildade sig till lärare, och började samtidigt sjunga i olika körer. För två år sedan var hon inbjuden att sjunga med Gefle Gospel Choir, och då var lokalen fylld till bristningsgränsen.

Britta Bergström medverkar även i ”Idol”, och kommer alltså tillbaka till Gävle den 11:e november, då ”Idol” sänds från Läkerol Arena.

Med sig på konserten i Folkets Hus har hon Stockholm Gospels egen Charlotte Ollward som gästkörledare. Charlotte har under sina många år som körledare arbetat med de allra flesta stora artister i Sverige och är en inspiratör utöver det vanliga! Med en oerhörd power och energi leder hon Gefle Gospel Choir, som har övat sedan klockan tio, men inte ser det minsta trötta ut.

Tvärtom, deras sångglädje märks. Kören har funnits sedan 1999. Efter gospelfestivalen år 2000 började fler och fler längta efter att få sjunga gospel året runt, och inte bara när det var gospelfestival. Sagt och gjort, och ganska snart skapades Gefle Gospel Choir.

Kören har, förutom egna konserter, medverkat vid Sinnesrogudstjänster, bland annat i Staffanskyrkan.

I dag består kören av runt hundra medlemmar.

Kören framför stycken som ”Your love keeps lifting me”, ”Ain’t no mountain high enough”, ”Put a little love in your heart” och ”Amazing Grace”.

I en duett med Madeleine Hall framför Britta Bergström ”Bridge over troubled water.”

Madeleine Hall är Gefle Gospel Choirs ordförande sedan två år, medan den som leder kören heter Stefan Sjöman. Han har varit körens trogna ledare sedan 1999.

Charlotte Ollward berättar att Gospelkonserter används i afroamerikanska kyrkor ungefär på samma sätt som vi har psalmer i Svenska kyrkan. Gospelmusiken ska vara som en påfyllning, menar Charlotte, och hennes glädje och kraftfullhet smittar av sig när hon leder kören i ”God is faithful”.

När konserten är slut finns det inga tvivel. Gefle Gospel Choir ger publiken påfyllning!

Eva Åström

Mer läsning

Annons