Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albin Myers i Gävle

/

Annons

Han är en del av den svenska house-boomen och på lördag kommer han till Gävle och All Stars för att få folk att dansa sig svettiga. Albin Myers från Täby i Stockholm drömmer om att nå ut med sin musik till så många som möjligt.

– Jag kämpar för att nå högre och högre hela tiden. Min dröm är att så många som möjligt ska gilla det jag gör. Det är ju fantastiskt att man kan göra det här och leva på det, säger Albin.

När Albin för åtta år sedan kom på att han ville göra housemusik var det knappast en musikgenre som syntes och hördes överallt. Att en houseartist skulle sälja ut arenor var inte att tänka på.

Men de senaste åren har det skett en drastisk förändring och förra året sålde det svenska housekollektivet Swedish House Mafia ut Madison Square Garden i New York. Hur många andra svenska artister kan skryta med det?

I våras sålde den svenska houseartisten Avicii ut Globen tre kvällar i rad. Housemusik är inte längre något som är en angelägenhet för några få invigda nere i någon svettig källarlokal.

– Det är svårt att säga vad den här explosionen beror på. Men jag antar att folk var beredda på att höra något nytt. Rock och hiphop har dominerat under en lång period inom popmusiken så det var dags för något nytt att hända. Det var David Guetta som gjorde den första crossovern mellan pop och dansmusik och sedan dess har folk fått upp ögonen för mer än bara den housemusiken som spelas på radion. Det är kul eftersom man har kämpat i motgång i flera år och så plötsligt finns det hur mycket möjligheter som helst, säger Albin Myers.

Albins genombrott kom för tre år sedan med Albins cover på Foo Fighterslåten ”Times Like These”. Han har sedan dess släppt många egna låtar och gjort remixer åt bland andra Avicii, David Guetta, Oskar Linnros och Familjen. Han fick upp ögonen för dansmusiken vid en ung ålder.

– Intresset för elektronisk musik i allmänhet fick jag vid tolv års ålder när jag hörde Prodigys ”No Good (Start the Dance)” för första gången och undrade; vad är det här? Sedan dess har det intresset bara växt och jag började göra egen musik på hobbynivå, säger han.

Albin har turnerat runt ganska friskt de senaste åren med sitt DJ-set och på vägen har han sett hur housemusiken spridit sig över hela världen. Men han tycker ändå att Sveriges scen håller väldigt hög klass internationellt sett.

– Det känns som att hela världen har anammat housemusiken nu när den verkligen slagit igenom så stort överallt. I Sverige har housekulturen vuxit sig väldigt stark. Även i Indien när jag har varit där och turnerat, och USA så klart.

Mer läsning

Annons