Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än spritter det av liv i gubbarna

/
  • Sten & Stanley har fortfarande glöd. Värmländska glädjespridare som roade publiken i Gävle konserthus med ”minnenas afton”.

Vilka krutgubbar! Ja, än håller de ångan uppe, de spelglada bröderna Nilsson: Ebbe, 72, och Sten, 71.

Annons

 Tillsammans med ”ungtupparna”, den skicklige gitarristen Mikael Ross, trummisen Johan Ryding och basisten Alexander Nilsson (Ebbes son) bjöd de på en svängig och omväxlande jubileumskonsert. Och gruppen fick stående ovationer från ett fullspikat konserthus.

Det var igenkännandets och nostalgins stora afton för alla oss som var med redan på 60-talet. Sedan livedebuten den 17 mars 1962 i Folkets hus, Degerfors, har Sten & Stanley spelat in över 800 låtar, haft ett 80-tal topplistehits och har turnerat motsvarande elva varv runt jorden.

– Det svåra med en sån här konsert är att välja ut låtarna som vi ska spela inom begränsad tid, sa Sten Nilsson.

Det blev i alla fall en generöst tilltagen dos, inklusive ett par potpurrier, där bandet gick på knock direkt med ”Leende guldbruna ögon”, den mest önskade låten efter ”Jag vill vara din Margareta” som kom i slutskedet.

Sten Nilssons duett med brorsonen Alexander i ”Det känns när det svänger” var signifikativ för hela uppträdandet i spelglädjens tecken.

Mellan låtarna snackade Sten gamla minnen, den utmärkta titellåten på senaste CD-albumet heter också ”Då kommer minnena”, och faktiskt kom det också in en hemlig gäst på scenen.

Ni minns kanske ”Det börjar verka kärlek banne mej” från 1968. Gästen var förstås Claes-Göran Hederström, som också hann visa sitt goda tycke för Tom Jones i en svensk version av ”Help Yourself” och ”It’s Not Unusual” på originalspråket.

”Grindslanten” och ”I lust och nöd” fanns förstås med på menyn men allra bäst var Sten Nilssons saxofonspel i ”Amazing Grace”, brorsonens sång i ”Hallelujah”, ”Sjöman Per” och versionen av Gunde Johanssons ”Torparrock”, även om Sven-Ingvars gjort den ännu bättre.

”En bro av gemenskap” är en annan låt som passar in på Sten & Stanley och dess publik. Vi minns gruppen som ett dansband men numera är det ett helt okej glädjespridande showband, popband, coverband eller vad ni vill. Med ”I Can Jive” ringande i öronen vandrade publiken hem, säkerligen belåten med det de bjudits på.

Mer läsning

Annons