Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Lidman från Hits For You satsar på solokarriär

/
  • Att bli jämförd med andra artister är oundvikligt. Anna Lidman har jämförts med Florence and the Machine, Lana Del Ray och Kate Bush. Kanske är det inte bara hennes musik och sång utan även det röda håret, som fått folk att dra dessa paralleller.
  • Omslaget till första singeln från debut-ep:n “Between Hello And Goodbye” heter
  • Att bli jämförd med andra artister är oundvikligt. Anna Lidman har jämförts med Florence and the Machine, Lana Del Ray och Kate Bush. Kanske är det inte bara hennes musik och sång utan även det röda håret, som fått folk att dra dessa paralleller.

Under hösten har vi kunnat se Anna Lidman som en av de tre artisterna i Hits For Yous dinnershow. Till årsskiftet lämnar hon Gävle för att kunna fokusera hundra procent på lanseringen av sin solokarriär.

Annons

Kontrasten mellan Anna Lidmans uttryck på scenen under dinnershowen i Hits For You i Gävle med den på kommande ep:n “Between Hello And Goodbye” är rätt hisnande. Om Hits For You handlar om välkända hitlåtar - oftast i dur - är ep:n fylld med allvarsam och storslagen pop. Nyårsafton är sista chansen att se henne i Gävle på Hits For You. Sedan väntar nya utmaningar och en annan sångerska tar över i hennes ställe.

– Det har varit skitkul att vara här i Gävle och lära känna en ny stad. Publiken är otroligt uppskattande. Gävle är en varm och glad stad.

LÄS MER: Recension: Hits For You

Anna Lidman växte upp i Skellefteå. Redan på högstadiet började hon satsa stenhårt på musiken. Först spelade hon piano i huvudsak, men pianoläraren kom på henne med att sjunga en gång och föreslog att hon skulle satsa på det i stället - då hon ändå aldrig gjorde sin pianoläxa. Därefter gick Anna Lidman musikgymnasium. Tonåren beskriver hon som fyllda med i princip bara musiktragglande och hästhoppning, som hon då tänkte satsa på. Valet föll sedermera på musiken.

– Jag hade extremt höga ambitioner. Jag ville bli en sångerska i världsklass, säger Anna Lidman.

Efter studenten började hon på Musikakademien i Umeå. Sedan började den tuffa vardagen som frilansande artist. Anna Lidman har gjort det mesta inom yrket. Hon har gjort dinnershow inte bara i Gävle utan också på Gran Canaria. Hon har turnerat med Queen-musikalen "We Will Rock You" i flera års tid runt om i världen, bland annat i Schweiz och Tyskland.

Förra året var hon med i Melodifestivalen med gruppen EKO efter att ha vunnit Svensktoppen nästa 2013. Det är tillsammans med de två killarna i bandet Michael Ottosson (som hon träffade via "We Will Rock You") och Hannes Lundberg (även han från Skellefteå men obekant med Anna Lidman sedan tidigare) - som hon nu jobbat fram sin debut-ep “Between Hello And Goodbye” - vilken släpps i januari. Skrivit låtar har dock Anna Lidman gjort sedan högstadiet, men det är först nu vi får ta del av hennes sånger. Singeln "Jacob" ligger ute hittills och kommer följas av fler spår. Arbetet beskriver hon som en lång process. Ett år tog det att färdigställa de sex låtarna på ep:n.

I samband med att marknadsföringen av ep:n tar vid i början på nästa år, ska Anna Lidman resa ner till Berlin - för att spela in nästa ep. Detta tillsammans med kompositören Marc Tritschler som hon träffade då de båda jobbade med "We Will Rock You". Han är en framgångsrik arrangör inom klassisk musik, har bland annat arbetat tillsammans med Harmonia Mundi och är just nu arrangör på The National Theatre i London. Marc Tritschler och Anna Lidman har nu samlat några av världens främsta klassiska musiker till en kammarorkester och kombinationen som uppstår där mellan modern kammarmusik och populärmusik är det redan flera som visat intresse för världen över, försäkrar Anna Lidman 

Hur Anna Lidmans musik kommer slå vet hon inte än givetvis. Men hon vet en sak sedan innan och det är att känslan är att hon tagits emot med mer öppna armar utomlands än i Sverige tidigare. Inte minst på jobbfronten.

– Jag tror det beror på att jag inte går in i mallen av en typisk svenska. Jag är lång, rödhårig, har mörk röst och tar plats. De ser mig som exotisk. I Sverige är det inte alltid så.

Någon stress har hon inte, men ett starkt fokus. Anna Lidman, som passerat 30, har testat det mesta inom branschen vid det här laget - talangprogram är en sådan sak, men nu vet hon att det enda rätta är att gå sin egen väg. Ingen ska få forma henne.

– Jag får ofta höra att jag borde skynda på. "Om du ska göra det här borde du göra det nu". Jag är helt ointresserad av det. En man hade aldrig fått den reaktionen. Det är en grej som är riktigt vrickad med musikbranschen.

...

LÄS MER: Hits For You - bäddat för succé

Mer läsning

Annons