Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en festival på gång

/
  • Hiphop med fart och fläkt. Här demonstrerat av Erika Sjöberg, konstnärlig dansledare, och Bacar Sane, lokal talang. 27-29 september är det dags för ”Xpand Your Soul” på Gävle teater. I bakgrunden från vänster: teaterchefen Jonas Elverstig, projektledaren Sofia Nohrstedt, Camilla Norin, kommunikatör på teatern, samt Rolfcarlwerner, konstnärlig graffitiledare.
  • Sofia Nohrstedt håller i trådarna för tredje upplagan av hiphop-festivalen i Gävle.

Ånej, festivalsäsongen i Gävle är ännu inte till ända efter fester med hårdrock, country och reggae. Den 27-29 september arrangeras nämligen tredje upplagan av hiphopfestivalen ”Xpand Your Soul” i regi av Musik Gävleborg i samarbete med länsmuseet och kommunen.

Annons

Denna gång kommer hela evenemanget att hållas på Gävle teater, både i lokalerna inomhus och strax utanför där ett festivaltält kommer att spännas upp.

– ”Xpand Your Soul” för nu in gatukulturen till de fina salongerna, säger projektledaren Sofia Nohrstedt med ett belåtet leende. Publikkapaciteten och backstageutrymmena är betydligt större på teatern än på Spegeln där vi varit tidigare.

Teaterns intendent Jonas Elverstig ser fram emot festivalen med stor tillförsikt.

– Det känns bara roligt att öppna portarna för hiphop- och streetdancekonsten. Tidigare har vi haft delar av festivalen, men nu sker alltihop samlat här på teatern.

Att det finns ett stort lokalt intresse för hiphopkulturen med alla dess olika element (dj:ing, rap, dans, graffiti) är allmänt känt. Och nu är avsikten med ”Xpand Your Soul” att pumpa in ytterligare stimulans via en lång rad programpunkter. Det blir liveuppträdanden av artister inom musik, dans och konst, det blir open floor och open stage och det blir olika slag av workshops med start torsdagen den 27 september. Då hålls två dansworkshops, först Locking med kvinnogruppen What Came Out of the Mothership och därefter Runaway/Posing under ledning av välmeriterade Anna Näsström som varit verksam på Broadway och som dansare hos filmbolaget Bollywood. Dessutom har hon jobbat med artister som till exempel Talib Kweli, Gloria Gaynor, Robyn och Agnes.

Fredagen har två programpunkter. På kvällen en dansföreställning, ”Next Thing” med Urban Connection. Som uppvärmare agerar lokala förmågor i streetdance.

Dessförinnan, klockan 16, öppnas en workshop för graffitikonst i tältet utanför teaterentrén.

– Fokus kommer att läggas på färgvolym, berättar Gävlekonstnären Rolfcarlwerner. Jag hoppas att många lokala talanger från bland annat fritidsgårdarna ska komma för att visa sitt kunnande. Och dagen därpå blir det graffitikonst på elitnivå live med delar av det bästa som Sverige har att erbjuda i branschen.

Lördagen är dan då det mesta händer med liveuppträdanden med några av stjärnorna på den svenska hiphop-himlen, några redan på väg mot internationellt genombrott. Bland andra kommer Mohammed Ali och Henry Bowers & DJ Lo-kut. Sandvikenbaserade hiphopkollektivet maven Mode kommer också att framträda liksom lokala rapartister.

Inom dans och rap blir det tävlingar i form av Allstyle-battle (med 10 000 kronor i prispengar) och Ozone-battle (som båda kommer att bedömas av en speciell jury) och det blir workshops för alla intresserade i både dans och rap.

– Både besökare och aktörer ska få ta del av den varma atmosfär som skapas när musik, dans och konst får flöda fritt, förklarar Sofia Nohrstedt. Peace, love and community är mottot.

Konstnärliga ledare är Rolfcarlwerner och Erika Sjöberg.

Årets festival fokuserar på just Xpand Your Soul (efter festivalerna Xpand Your Elements 2010 och Xpand Your Style 2011) och i arbetet med festivalen deltar unga volontärer och lokala talanger från bland annat Gävle kommuns fritidgårdars verksamhet.

Mer läsning

Annons