Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen får systrarna Westin spela på hemmaplan

/

Ett retroband i sent 60- och tidigt 70-talsstil, en mix av progg, psykedelika och folkmusik i nya fräscha tappningar.

Annons

Så skulle vi (möjligen alltför) summariskt kunna beskriva Caviare Days med systrarna Lina och Maja Westin, som i kväll äntligen får göra en spelning inför förmodad storpublik i sin gamla hemstad.

Som de längtat efter just denna sommarkväll…

– Gävle kommer alltid ha en hedersplats i våra hjärtan, intygade de båda när de var på besök hos GD:s nöjesredaktion för en tid sedan. Vi flyttade från stan för tio år sen och har bott litet här och där på varsina håll, men varje gång vi kommer hit känns det som att komma hem. Men så bor ju också våra föräldrar i Harkskär.

– Jag skulle kunna tänka mig att flytta tillbaka någon gång i framtiden, påpekade Maja.

Det självbetitlade debutalbumet släpptes i våras och en hel del har skrivits om Lina, 28 och hennes lillasyster Maja, 26, ända sedan de drog igång verksamheten på allvar för tre år sedan. De for till New York där de mötte producenten Jorge Elbrecht och spelade in en demo med tre låtar.

Sedan tog det inte lång tid för P 3 Pop att utse bandet till ett av Sveriges mest lovande och hajpen har hållit i sig. Ebbot Lundberg blev så förtjust att han bokade Caviare Days som förband på några av Soundtrack Of Our Lives spelningar på förra höstturnén.

– Vi bygger vår musik mer på känsla än en direkt utstakad riktning, förklarar Lina som alltid drömt om att få bilda ett eget band – och nu har hon det.

Inledningslåten på albumet, tillika första singeln som släpptes, ”The Awakening” skvallrar genast om att de måste ha lyssnat en hel del på gamla plattor med exempelvis Mamas & The Papas, Byrds och Jefferson Airplane. Det går inte att komma ifrån känslan av det som klingade ut från Kalifornien till resten av världen för omkring 40 år sen. Producenten Mats Björke (Mando Diao) har givetvis också betytt en hel del.

– Känns inte fel om de som lyssnar på oss får sådana vibbar av dessa fantastiska band, men vi försöker göra det på vårt sätt med ett eget sound och faktiskt har vi inspirerats lika mycket av jazz, hiphop och klassisk musik, fortsätter Lina.

Pappa Max Westin, välbekant musikprofil, har givetvis betytt mycket för döttrarnas utveckling (mamma också för den delen) och i kväll kommer han antagligen att bli varm i hela kroppen över att få se Lina och Maja på Stortorgets scen. Förresten spelade de också på Peace & Love-festivalen i Borlänge både 2011 och härförleden, så storpublik har de mött förut.

I höst bär det sedan av till Kalifornien (känns logiskt) för spelningar och insupande av ytterligare influenser. Även det lär kännas som att komma hem för systrarna Westin.

– Vi har så otroligt kul tillsammans, allt som händer nu är så spännande.

Mer läsning

Annons