Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets guldgrävare till Hedesunda

/

Om arrangörerna på Ön i Hedesunda hade otur med sin bokning förra veckan, som ställde in i sista minuten, så får man väl säga att de hade tur den här gången. I söndags gick nämligen kvällens underhållning, Lasse Stefanz, och tog hem priset för Årets dansband vid Guldklavegalan i Malung.

Annons

– Jag tycker det är fräckt. Man känner sig väldigt omtumlad. Det är ju ändå dansbandens Oscargala och det är andra gången vi får det. Det känns väldigt inspirerande och ger en kraft att fortsätta med det man gör, säger sångaren och frontmannen Olle Jönsson.

Lasse Stefanz har hållit ihop i 45 år nu och är ett av Sveriges mest populära dansband. De har mängder av guld- och platinaskivor, har vunnit Grammispriser samt hade länge maratonrekordet med 65 veckor på Svensktoppen med ”De sista ljuva åren”. Men det viktigaste för Kristiansstadgruppen är knappast priser eller försäljningssiffror.

– Det viktigaste är att folk tycker om oss, kommer till dansbanorna och köper skivorna, det är ett kvitto på att det vi gör är bra. De här priserna är mest en bonus, säger Olle Jönsson.

Men att Olle, förutom priset för årets dansband, tog hem priset för årets sångare kan han ändå inte förneka smällde ganska högt för honom personligen.

– Ja, det betyder väldigt mycket för mig. Rösten är inget instrument där man knäpper eller trycker på någonting så att det låter. Det är mitt inre som kommer ut genom rösten. Rösten speglar själen, brukar man säga och jag tror att jag har träffat rätt. Folk tycker det är trovärdigt, säger Olle.

Lasse Stefanz uppträdande på Ön i Hedesunda i kväll blir deras tjugonde spelning på lika många somrar i folkparken. Det är ingen slump att bandet återkommit dit år efter år, menar Olle.

– Vi kör ju alltid en sommarturné och försöker alltid att komma tillbaka till spelställena där vi känner att det funkar. Jag vet inte hur många det bor i Hedesunda men för varje år vi har spelat där så har det bara blivit mer och mer publik.

Vad kan besökarna förvänta sig av ert uppträdande i kväll?

– Det kommer att bli mycket från nya plattan och sedan har vi två nya killar som har kommit in väldigt bra. Jag tror det blir en trevlig kväll med både nytt och gammalt material som folk kommer att känn igen sig i, säger Olle Jönsson.

Ja, Lasse Stefanz genomgick några förändringar i medlemsuppsättningen i våras. De båda originalmedlemmarna och tvillingarna Hasse och Lars Sigfridsson meddelade i maj att de lämnade bandet då den förstnämnde drabbats av en obotlig sjukdom.

– Det var ju naturligtvis tråkigt att de behövde lämna oss men jag och Christer kände att det var för tidigt att sluta nu och bestämde att vi ville fortsätta. Det har slagit ut väl men man saknar ju dem, det gör man ju.

Vad är motivationen för att fortsätta att åka runt i Sverige och spela?

– Att få möta publiken. Det har inget med pengar eller något sådant att göra utan det är kicken av att folk uppskattar våra låtar.

Hur länge till tror du Lasse Stefanz kommer att fortsätta att spela?

– Tio år kan vi nog ge det. Då är jag 70 år (skratt).

Mer läsning

Annons