Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artist i världsklass på Gävle teater

/

Det är inte varje kväll som en superstjärna spelar i Gävle. Men i går fick Gävle teater fint besökt av den kurdiska världsartisten Ciwan Haco.

Annons

För den som har förstått hans popularitet ute i världen är det nästan ofattbart att han bor i Sätra. När han spelar i Turkiet kommer hundratusentals för att se honom, i Gävle får han nöja sig med något hundratal. Men det gör inte upplevelsen av hans musik mindre.

Med sig har han också två välrenommerade norska musiker, percussionisten Paolo Vinnaccia och gitarristen Stein Bull-Hansen.

De tre sitter tätt samman på scenen och inger närhet samtidigt som musiken blir så stor att den tycks tona ut i evigheten. Till det ekar Ciwans brutna sång av både sorg och längtan.

Hans etnorock är svävande och rytmisk. Det traditionellt kurdiska blandas med popmelodier av västerländskt snitt.

Ciwan spelar melodierna på det kurdiska stränginstrumentet saz och de vävs samman med Stein Bull-Hansens Eric Clapton-liknande gitarrspel. Han sjunger om kärleken och om kurdernas tragiska öde.

Även de som inte förstår ett ord kurdiska dras med av hans inlevelse.

Trots att det är lite glest i bänkarna så fylls tomrummet av framförallt den kurdisktalande publikens entusiasm. De sjunger med i refrängerna, körar när Ciwan ber om det, applåderar och skrattar.

Ett tiotal mobiltelefoner filmar idolen. Svärtan i musiken lättas upp Ciwans humoristiska sinne och han gör hela publiken delaktig i konserten.

Det är synd att inte fler Gävlebor tar chansen att skippa kvällen framför ”På spåret” för att i stället se en artist av absolut världsklass.

Mer läsning

Annons