Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlanta ligger i Västerbotten

/

För tolv år sedan samlades Stockholms självutnämnda hiphopelit i en hatvideo ­kallad ”Hiphop-bönder” riktad mot Looptroop och alla andra hiphoputövare från Sveriges landsort.

Annons

De som inte vuxit upp i en betongförort eller på Söder och ändå tordes greppa en mick brännmärktes. Trainspotters från Umeå hade troligen också blivit dissade av 08:orna om de hade funnits då. Men de kan kosta på sig att ge fan i alla hatare då de gör något så ovanligt som hiphop som låter som hiphop år 2011. Inget autotunefjams eller inblandning av electro på ett direkt stötande vis som Adam Tensta. Utan vintriga och smutsigt gungiga J Dilla-beats med starka influenser av weedrökande och ölkonsumtion. Texterna behandlar också: röka gräs, inte sälja ut och representera ”Dirty North” som gruppen kallar sina västerbottniska hemvidder tillika sitt senaste P3 Guld-nominerade album.

Gävles hiphopskallar känner nog ett visst broderskap med snubbarna Kap och Rewind. Det är inte direkt hiphop som är det första man förväntas hålla på med i Norrlands städer vilket den långa raggarbilscruisingen på Södra Kungsgatan utanför minner om denna ljumma vårlördagskväll.

– Shit, det var de fetaste bilarna därute alltså. Det såg ut som värsta jävla deep dirty Texas, flinar Kaplan med ölen i högsta hugg.

Boysen bjussar på ett gediget fyllegig om nio låtar. Förutom stänkare från senaste given som ”Fan First” och ”Up North Tip” langar de också dubsteprökare med tillhörande obegriplig umeslangslektion. Denna afton låg söderns Atlanta i smutsiga nords absolut södra utpost Gävle.

Mer läsning

Annons