Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Augie Meyers på turné för att hylla minnet av sin polare

/
  • Sahm och Meyers. En radarduo inom Tex-Mex-rocken. Fast numera är det Sean Sahm som får ersätta framlidne ­pappan och legenden Doug Sahm i samarbetet med Augie Meyers i Sir Douglas Quintet.
  • ... och här är hela gruppen samlad. Sir Douglas Quintet spelar i morgon kväll på Bolaget i Sandviken...
  • ... tillsammans med The Refreshments, aktuell med en ny platta som släpps den 1 juni.

Augie Meyers, legendarisk organist i Sir Douglas Quintet från Texas, befinner sig på en två veckors turné i Sverige tillsammans med bandet.

Annons

Han ser det som en hyllning till grundaren Doug Sahm, som 58 år fyllda så tragiskt avled i en hjärtattack i sömnen på ett hotellrum för tolv år sen.

– Jag älskar ert land och en gång i tiden tillbringade jag tre månader ute på Lidingö, berättar Augie när GD Nöje får en pratstund med honom i hotellets lobby.

Med sig på intervjun har han Sean Sahm, 46-årig son till Doug som för familjetraditionen vidare bakom sångmicken och med gitarren.

– Den här turnén är till ära för min pappa, säger han. Jag började spela med honom när jag var 13 år och har Doug att tacka för allt.

I går var det Katalin i Uppsala som gällde och i morgon kväll spelar Sir Douglas Quintet Q på Bolaget (Folkets hus) i Sandviken – med The Refreshments som förband. Bara en sån sak! SDQ av i dag består också av Louis Ortega, gitarr, Ernie Durawa, dito, Stevie Sparks, trummor och Neil Walker, bakgrundssång och gitarr.

– Självklart ska Augie & Co vara kvällens headline. Han har varit min idol ända sedan jag och Jocke Arnell hade förmånen att få träffa bandet backstage i Gävleparken när vi var blott 15 år. Vi fastnade för deras svängiga musik och den stil som Refreshments sedan skulle anamma, säger Micke Finell.

– Refreshments är ett mycket bra rock’n’roll-band, replikerar Augie Meyers. En annan svensk artist som jag gillar är Jerry Williams.

Gissa vem som skrev Jerrys hit ”Did I Tell You”? Just det, Augie Meyers.

Sir Douglas Quintet bildades 1965 i San Antonio, Texas, USA och blev en av de mest inflytelserika inom den så kallade Tex-Mex-stilen. Populariteten nådde hög nivå, inte minst bland andra musiker. Augie Meyers minns en gång i bandets begynnelse då det var förband till Dave Clark Five från England:

– Deras organist behövde låna en orgel och givetvis lånade jag ut min, berättar Augie.

Givetvis saknar han sin vapenbroder Doug Sahm. Dessa två var hela tiden tongivande i SDQ som inte splittrades 1972 även om bandmedlemmarna satsade på nya projekt var för sig. Augie fortsatte dock att kompa Doug på dennes soloalbum.

Återföreningen kom på 1980-talet och då var också Sean Sahm med. Numera satsar han och Augie mest på gruppen Texas Tornados hemma i USA, tillsammans med Flaco Jiménez. Tornados är en annan av Doug Sahms ”avkommor” och gruppen har gjort en handfull album och är Grammy-belönad.

Alltnog, Sir Douglas Quintet slog igenom med singeln ”She’s About a Mover” (1965) vilken nådde topp-15-placering både i hemlandet och i Storbritannien. Andra berömda låtar, signerad Doug Sahm, är ”Mendicino” och ”Meet Me In Stockholm”.

– Jaså, känner folk till den låten här i Sverige, säger Augie Meyers med ett leende.

Det är en ärrad man inom rockbranschen. Den 31 maj blir han 71 år och tycker inte att det är någon särskilt märkvärdigt hög ålder. Han medverkar på plattor med Bob Dylan och på John Hammonds cover på Tom Waits-låtar.

”Sir Douglas Quintet bildades 1965 i San Antonio, Texas, USA och blev en av de mest inflytelserika inom den så kallade Tex-Mex-stilen. Populariteten nådde hög nivå, inte minst bland andra musiker”

Mer läsning

Annons