Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskalat utan höjdpunkter

/
  • Hallå, vem är den där andre André? I vart fall kom han till vänster inte loss ordentligt i sin show ”Alla talar svenska”.

Stand up live i två akter på en stor, avskalad teaterscen har sina problem. Det vill till att komikern är i bästa form och tar ett stadigt grepp om de som tittar på.

Annons

Utmaningen blir ju knappast mindre när man gör som André Wickström, kör en enmansshow utan samspel med publiken. Det går väl sisådär.

Det utlovades bland annat att han skulle tala om skillnaderna mellan Finland och Sverige, olika egenheter som finnar och svenskar har. Så blev det till en del i första akten, men jämförelserna blev överraskande korta sedan André till en början med ondgjort sig över alla kajor i Gävle som velat bajsa på honom.

Kul är i vart fall hans iakttagelser på hur vi svenskar i motsats till finnarna upprepar oss hela tiden när vi säger ”tjena, tjena”, ”tack, tack” och så vidare. Så mötte han en filmstjärna som presenterade sig som ”Fares Fares”... jo, just det, tjena, tjena!

Därefter fortsatte den nordiska odyssén till Norge, Danmark och Island. Varför bli arg för att en öl i Oslo kostar 100 spänn, det är ju ändå happy hour. Visst låter Metallicas trummis Lars Ulrich kul när han pratar danskengelska. Och på Island satsar dom på ålderstigna kvinnor som flygvärdinnor som låter dryckesvagnen i kabinen fungera som rollatorer. Ibland kul, emellanåt sidådär...

I andra akten pratade André om sig själv som nybliven far. Personligt värre om papparollen, om att ha sex under graviditeten, kejsarsnitt och sambons fråga om vilken av hennes vänner som han skulle vilja ha sex med. Naturligtvis blir svaret fel, det rätta är ju ”ingen”.

Avslutningen, som vi kan kalla ”dansbandsmassakern” var kul, även om jag har har sett det förut. Nej, André Wickström borde nog hålla sig till sina kvicktänkta kommentarer i program som ”Parlamentet”, ”Roast på Berns” eller åtminstone en ännu kortare one-set-show på stand up-scenen. För en helkväll, om än inte alltför lång, håller det inte.

Mer läsning

Annons