Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beardfish flyger och far

/

Hur många svenska rockband har spelat i Franska Guyana i nordöstra Sydamerika?

Det kan möjligen ha hänt i något fall, vad vet jag, men med bestämdhet törs jag påstå att inget band från Gävle har varit där och lirat.

Beardfish blir först!

Annons

– Den 23 oktober ska vi spela på en festival där. Ett evenemang som tidigare hållits i södra Frankrike, där vi varit med, men som i år flyttats på försök till andra sidan Atlanten. Vi har faktiskt inbjudits som headline på festivalen och det är givetvis en stor ära, säger Rikard Sjöblom, sångare/gitarrist/keyboardist i Beardfish.

Redan den 19 oktober flyger Gävlekvartetten iväg mot äventyret. De får sedan några dagar på sig att hantera dygnsomställningen och acklimatisera sig därborta. Förtroendet från arrangörerna är alltså stort eftersom Beardfish blivit bokat på nytt.

– Ja, vi gjorde nog fint ifrån sig i Frankrike häromåret, tror Rikard.

Och lite plåster på såren för den inställda drömturnén med Zappa Plays Zappa (med Franks son Dweezil Zappa) och Dream Theatre för två år sen. Tillsammans med Pain of Salvation skulle de då agera förband på 26 inbokade spelningar med 4000–7000 personer i publiken på varje. Då gick bolaget som äger Gävlebandets tyska skivbolag i konkurs och allt turnéstöd drogs in.

Trist den gången, men de har hunnit med mycket. Spelningar i USA, Tyskland, Holland, Italien, Belgien, Schweiz och på Madeira.

Redan igår for Beardfish iväg till en annan uppgift, för närmast väntar tre spelningar i Italien tillsammans med ett italienskt band och förre frontmannen i Camel, Richard Sinclair.

– Vi ska spela i Bologna, Milano och Verona, berättar Rikard. För ovanlighetens skull flyger vi denna gång för att spara tid och kraft inför nästa resa. Vi hinner praktiskt taget bara hem och vända innan den påföljande resan inleds.

På spellistan står i huvudsak materialet från senaste plattan, "Mammoth", som släpptes i somras. Den beskrivs som råare och tyngre än sina föregångare, Denna bekräftar Beardfish som ett av landets mest spännande progressiva rockband där influenserna är tydliga från stjärnor och grupper som Frank Zappa, Samla Mammas Manna, Fläsket Brinner, Gentle Giant och andra berömdheter från 1970-talet.

Mer läsning

Annons