Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokaktuella Petter tar steget till ”Allsången”

/
  • ”Det har varit väldigt viktigt att driva korståget för den musikkultur jag representerar”, säger Petter.

Den enda relation Petter har haft med ”Allsång på Skansen” är att han bott med Lasse Berghagen – och att han sjungit in ledmotivet ”Stockholm i mitt hjärta”. Nu ställer han sig för första gången på allsångsscenen.
– Obehagligt men kul, säger han.

Annons

Petters 13 år på den svenska rapscenen har gjort honom respekterad inom hiphop-världen. Och nu har hans musik nått nya höjder - nämligen till Sollidens scen på Skansen.

– Jag har alltid kämpat för att hiphop-musiken ska bli respekterad, säger han.

I premiäravsnittet stod September på scen och sjöng hans låt ”Mikrofonkåt” inför två miljoner tittare, något han aldrig trott skulle hända när han gjorde den för 13 år sedan.

– Jag skrev texten i min lägenhet på Mariaberget, med utsikt mot Skansen. Mäktigt att det sedan står en studentkör från Lund där och drar av den låten, säger Petter.

Han förnekar att det skulle varit en flört med ”Allsång på Skansen” när han valde att göra en version av Lasse Berghagens ”Stockholm i mitt hjärta” i programmet ”Så mycket bättre”.

– Jag valde låten för att det var den största utmaningen för mig att göra, och hade redan gjort en hel del Stockholmsskildringar eftersom jag har en stor passion för stan.

Får vi se din version på Skansen?

– Jag ska göra två låtar, det är allt jag kan säga. Och det blir ingen allsång.

Att nu bli folklig i allsångssammanhang är ingenting han tvekar inför. Men folkkär anser han att han blev redan 1999, i samband med hans andra skiva ”Bananrepubliken” och hitlåten ”Så klart!”.

– ”Så mycket bättre” var mer en påminnelse för folk. Jag fick också en hel del nya fans samtidigt som folk fick se att det finns många likheter mellan rap och sång, också textmässigt.

Är nästa steg Melodifestivalen?

– Nej, Melodifestivalen kommer jag inte att göra. Det är helt enkelt inte något speciellt kul program.

Istället för mer tv fokuserar han nu på fotomemoarboken ”Goda dagars magi”, som han skriver tillsammans med Patrik ”Dj Sleepy” Elofsson och fotografen Camilla Cherry. Den släpps i samband med bokmässan i Göteborg i september.

– Det blir personliga minnesbilder från hiphop-världen på 1980- och 1990-talet, berättar han.

Petter säger att han alltid har hållit hiphopen om ryggen och har inga planer på att lämna den världen.

– Jag slutar rappa när jag inte har något att rappa om. Det handlar bara om att vara relevant.

Vad är framgångsreceptet för att lyckas hänga kvar i så många år?

– Jag vet inte. Du får väl fråga Ulf Lundell.

Mer läsning

Annons