Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brödraduo som imponerar

/

En kall höstkväll längs havets hals, inne på nyöppnade ­Kafé Vinyl där glödande lampor, rustik och tjärig inredning som ekar av gammal och hård skönhet. Det är här som en mastig publik möter duon Trummor & Orgel. Nygräddade efter den just släppta skivan ”Out Of Bounds”.

Annons

Kritikerrosade och även annars allmänt lovprisade sitter de framför sina instrument i den mest gemytliga av miljöer. Och det är inte tafatt eller löjligt. Allt lägger sig perfekt. Orgeln spinner, trummorna jagar – det är verkligen så här de ska upplevas.

Trummor & Orgel är ett liveband, de två brödernas kemi är ett faktum som bäst övertygar när de får fritt spelrum. Publiken fikar och hejar på kvällens hjältar och det blir intimt, det finns mellan låtarna ofta en dialog mellan musikerna och åhörarna. Och det känns inte löjligt eller klämkäckt, det är den perfekta inramningen.

Kafé Vinyls överlägsna atmosfär, bandets underbara nyckfullhet och publikens trivsamma hänförelse – allt i nära förbindelse. Visst skulle ett band som Trummor & Orgel funka på större scener, men det är här som de verkligen kommer till sin rätta. Setets höjdpunkter blir därför de längre jammen som lyckas med att både vara minimalistiskt stilrena och galenfunkiga på samma gång. Arcadian Flowers episka proportioner och Twilights slösköna groove är två höjdpunkter där bröderna verkligen låter det flöda.

De kortare låtarna, som är mer renodlade melodiösa verk, skulle inte lida av lite mer livegalenskap men det är i princip en skitsak när allt ändå är bra på sitt sätt. De visar också prov på en egensinnig identitet med ett utsökt framförande av Twilight, en skev meditation över långsamt rullande trummor och b-skräckfilmsorgelklyschor.

Timmen går och kommer till sitt slut trots att publiken ropar efter mer. Ett otroligt bra band framkallar en sådan vördnad och glädje. Nu hoppas vi på att Kafé Vinyl fortsätter att hämta hit grymma bokningar som verkligen kan dra kraft och frodas i sann old school-hamnstadsanda.

Mer läsning

Annons