Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Countryfest i stor kostym

/

Annons

Scandinavian Country Fair markerar sin 31:a festival med att locka country-fantasterna med sin största bokning någonsin i amerikanska The Mavericks. Om inte den svenska sommaren vill annat så hoppas festivalgeneralen Kjell Wärnevall också på deras största publik.

– Vi har gått upp i dignitet. Kostnadsmässigt är det den största kostymen vi tagit på oss så får vi hoppas att vädret är vänligt, säger Kjell Wärnevall.

The Mavericks bildades 1989 i Miami och blev under 90-talet ett av country-världens mest populära band. 2003 gick man skilda världar och sångaren och frontmannen Raul Malo drog igång en solokarriär.

Förra året valde dock gruppen att återförenas. Kjell fick höra talas om det tidigt och genom sina kontakter i Nashville ställde han sig långt fram i kön att få boka dem till Scandinavian Country Fair.

– Jag såg dem 1999 i Nashville och det var det galnaste jag sett i mitt liv. Så jag har länge drömt om att vi någon gång skulle få dem till Furuvik. Vi hade väldig tur att de sa ja till oss och att vi fick in i kontraktet att vi skulle vara ensamma om att boka dem till Sverige. De är ju dansvänliga, blandar country med lite latininfluenser så de går hem i alla läger. Det är väl det som gjort dem så stora, säger Kjell.

Utöver det kommer svenska dansbandshjältarna Larz-Kristerz med sin senaste skiva ”Från Älvdalen till Nashville” i bagaget, Kaliforniensångerskan Heather Myles, veteranen Moe Bandy med sitt The Americana Band samt Mats Rådberg & Rankarna.

Ett band Kjell ser fram emot är kanadensiska South Mountain som spelar redan i kväll.

– De blir nog det största utropstecknet på festivalen. De har en gitarrist som är bland de grymmaste som finns. Han spelar gura som ingen annan kan. De är en upplevelse att se, säger Kjell.

Men årets imponerande bokningar innebär också en risk för festivalen. Det finns alltid hotet att regnet förstör publiktillströmningen. Och eftersom festivalen inte har något förköp så vet man inte hur mycket folk som väntas komma.

– Ja, The Mavericks är dubbla kostnaden mot vad vi haft förut eftersom det är en megaakt. Ska man plocka de heta artisterna på marknaden så kostar det mer och det är vad vi satsar på i år. Med Gröna Lund som ägare finns det väl lite mer ekonomiska muskler och det har vi sett i parken överlag i år med många stora artistuppträdande. Det har gått bra överlag och det är roligt att det satsas, tycker Kjell.

Årets countryfest är också den tjugonde som Kjell Wärnevall är med och arrangerar. Något han gärna fortsätter med.

– Det här är så himla roligt som ingen kan inbilla sig. Jag sa till min fru häromdagen att det roligaste med festivlaen har jag egentligen redan gjort: Jag har lagt hela pusslet med att boka artister och planera. Att träffa folk under festivalen gör mig mest nervös. Min starka sida är att arrangera och fixa med allting.

Blir det tjugo år till?

– Haha, nej jag är så gammal nu men man vet aldrig. Jag tar det år för år. Sen är det inte säkert att man får vara kvar heller. Jag kanske får kicken om det går dåligt i år. Det gäller att man valt rätt artister så att publiken kommer.

Mer läsning

Annons