Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför splittras Refreshments

Saxofonisten Micke Finell, 45, spelar på sista versen i The Refreshments, rock’n’roll-bandet som han var med och grundade 1989. Vid nyårsskiftet går han sin egen väg.

Annons

En grundläggande orsak till avhoppet är, enligt vad GD Nöje erfar, att ett nytt bokningsbolag tar över ruljansen från och med januari 2013. Kontrakt har skrivits med Ninetone Records i Sundsvall vilket innebär att Finells eget produktionsbolag Rock Around the Clock, som samarbetat med Lifeline Production, kopplas bort.

– Det finns absolut ingen ovänskap mellan mig och medlemmarna som ligger bakom mitt beslut att lämna Refreshments efter 23 år. Men vi har på senare tid dragit åt olika håll och då känner jag för att hoppa av och satsa mera på andra saker och få mer tid över för mina tre barn, förklarar Micke.

När bandet avslutar sin julturné ”Rock’n’Roll X-mas” i Västerås konserthus fredagen den 21 december blir det också hans avskedsgig med polarna från Gävle och Skutskär.

– Jocke (Arnell) och jag har kamperat ihop sen vi båda var tolv år och var skolkamrater hemma i Skutskär. Det kommer nog att kännas litet konstigt att vi inte längre ska jobba ihop på turnéer och skivinspelningar, säger Micke Finell.

Joakim Arnell har sedan några månader tillbaka varit medveten om sin trogne polares avsikt att lämna gruppen. Han kommenterar:

– Ja, det har länge legat i luften och förändringarna i samband med bytet av produktionsbolag är antagligen en del av orsaken. Micke har alltid haft många bollar i luften, drivit sitt eget bolag och jobbat med olika sidoprojekt och andra artister. Jag har full förståelse att han nu vill ägna mer tid åt detta.

– För Refreshments ska det rulla på som vanligt nästa år, även om det kommer att kännas konstigt att han inte kommer att stå där, till höger om mig på scenen, och göra sina saxofonriff som alltid präglat många av våra låtar, fortsätter Jocke.

Har ni börjat jakten på en ersättare?

– Ingen fast medlem ska anställas i första taget, däremot kommer vi att känna oss för och plocka in saxofonister till och från beroende på vilka sammanhang det gäller, svarar Jocke, På mindre spelställen kan vi köra på fyra medan vi ibland kommer att behöva låna in blåsare.

Efter bandets jul- och nyårsfirande siktar de fyra kvarvarande medlemmarna in sig på en resa till Memphis och inspelningen i den berömda Sun-studion av en ny platta. Det ska rakt igenom bli en hyllning till levande legenden Chuck Berry.

– Vi kommer att jobba med detta under flera veckor i Memphis. En spännande start på 2013, tycker Jocke Arnell.

Micke Finell kommer å sin sida att driva sitt produktionsbolag vidare och intensifiera samarbetet med Ingemar Dunker, trummisen från Sandviken. Vidare ska han jobba med Dave Edmunds, Linda Gail Lewis, Geraint Watkins och banden The Rockarounds och Trouble Boys. Dessutom ruvar han på en hemlighet som han inte är mogen att släppa – ännu.

– Musiken ska jag fortsätta med på och vid sidan av scenen, men min långa härliga epok med mitt skötebarn, The Refreshments, tar slut den 31 december. Det är med stor sorg i hjärtat jag tagit beslutet och jag önskar bandet all lycka i framtiden, säger Micke Finell avslutningsvis.

Då återstår bara att nyttja hans eget uttryck: Fridens liljor!

Mer läsning

Annons