Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dawn Finer reser vinterlandet runt

/
  • Sarah Dawn Finer. Ute på turné med sina favoriter bland julsånger och en hel del annat kärt material.
  • Så såg det ut i Läkerol Arena 2007. Sarah Dawn Finer kvalificerade sig för Globen-finalen i Melodifestivalen med sin låt ”I Remember Love”.

Premiär var det i Karlstad den 25 november och final blir det på Chinateatern i Stockholm den 18 december. Däremellan, närmare bestämt i kväll, går hon ut på scenen i Gävle konserthus.

Annons

– Jag älskar det stället, det är så fint ert konserthus, säger Sarah Dawn Finer, 30.

Hennes julkonsert tituleras ”Winterland”, vilket det minst av allt känns som i denna relativt varma, förlängda höst. Fast julmusiken klingar lika starkt och flitigt som tidigare år och Sarah är för första gången ute solo på en julturné. Nåja, ensam är hon ju inte. En stjärnspäckad orkester kompar henne: Jesper Nordenström (piano), Per Lindvall (trummor), Sven Lindvall (bas), Ola Gustafsson (gitarr), Göran Eriksson (gitarr/sång) och Goran Kajfes (trumpet). 

– Det känns som magi och en stor ära att få ha dessa fantastiska musiker med mig, säger Sarah. Det är killar som jag längtat efter att få jobba med och nu är det ett faktum. Och vi gör en personlig och stämningsfull konsert med mina egna tolkningar av sånger som symboliserar vad jul och vinter betyder för mig. Inte bara traditionella amerikanska och engelska jullåtar, det är också jazzigt och en blandning av Sinatra, Joni Mitchell, Prince och Nat King Cole, exempelvis. ”Christmas Song” med den sistnämnde tillhör tidernas bästa julsånger.

Tonvikten ligger på låtarna från Sarah Dawn Finers guldsäljande album ”Winterland”.

– Jag har verkligen längtat efter att få komma ut och spela och möta alla de människor i vårt vinterland som tagit denna skiva till sina hjärtan och gjort den till en del av sin jul. Gensvaret efter mina föreställningar på Hamburger Börs och SVT-sändningen på julafton förra året var så stort att jag genast bestämde mig för att göra en turné. Att få chansen att spela dessa fantastiska låtar live inför publik, det är den enda julklapp jag behöver i år, förklarar Sarah.

Recensionerna i tidningarna var översvallande med genomgående fyra eller fem ”duttar”.

– Klart att jag blev glad åt allt detta beröm som givit inspiration till just denna julturné. Annars har jag, förutom en del tv-program, inte uppträtt så ofta i år som tidigare utan gjort andra saker, flyttat till en ny lägenhet och tagit körkort! Också detta var en utmaning i sig.

En bit in på nästa år kommer ytterligare en utmaning för Sarah: programledarskapet i Melodifestivalen.

Hon är redo för hetluften och räds inte för att någonting kan gå snett:

– Nej, det är hela grejen med direktsändning, sa hon i samband med att nyheten avslöjades. Det kan gå fel även när man sjunger eller skådespelar. Vi har stått på scenen när det är skarpt läge ganska många gånger.

Sarah Dawn Finer kommer också att bli en av röstcoacherna i SVT:s nya körsatsning ”Den sjungande trappuppgången”. I programmet får tittarna följa ett gäng grannar i Malmö som värvas till en kör, ledd av dirigenten Lena Ekman Frisk. Körmedlemmarna är mellan 18 och 83 år gamla, och ska lära sig att sjunga bättre med hjälp av bland andra Dawn Finer.

– Jag blir väldigt varm i bröstet av det här projektet. Många av dem som är med i kören har aldrig sjungit förut, har hon sagt i en Expressen-intervju.

Serien sänds i sex avsnitt med start i slutet av januari eller början av februari nästa år, således i samma veva som Melodifestivalen.

Men första ska hon fortsätta resan i ”Winterland”, närmast hållplats Gävle.

Mer läsning

Annons