Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De här grabbarna förtjänar mer respons

/
  • State of Grace. Vinnare i 2011 års Rockkarusell.Gin & Juice. Punkig dynamit från Sandviken.

Det var nog inte så många som trodde på Gin & Juices facebook-löfte att börja spela prick 22.00, för först närmare 23-­tiden började publiken att komma. Men inte gjorde det något, för det var ungefär då som bandet började spela också.

Annons

Förseningen blev dock snabbt förlåten när Sandvikengruppen väl kom igång och deras härligt punkiga rock dränkte ut alla andra ljud i lokalen. Nu vältes mickstativ av bara farten, och de stadiga låtarna igenom utstrålade grabbarna allmänt uppumpat badass.

Atmosfären på CC levde upp, och stället kändes för kvällen nästan ungdomligt piggt. Det kanske är vad som händer när Sandviken kommer till Gävle?

Sedan var det dags för kvällens headliner: State of Grace. Deras intensiva historia började i Skottland 2008, och det kan ju vara förklaringen till den småbrittiska aura som vilar över dem och deras musik när de semiuniformt klädda i svart kliver på scenen. Som vinnare i 2011 års Rockkarusell, med över 600 deltagare, fick de chansen att visa vad de går för. Sedan dess har de agerat förband åt artister som Status Quo, Melody Club och Brolle, och har i år släppt sitt andra album: ”The United Colors of State of Grace”. De är även nyss hemkomna efter att ha deltagit och spelat på musikmässan Popkomm i Berlin, men nekar bestämt till att de på något sätt skulle vara ”kända i Tyskland”. Just nu är de dock mitt inne i sin första alldeles egna Sverigeturné med ungefär 20 speldatum runt om i landet, och som ett led i detta kom de i fredags kväll alltså till Gävle.

Den punkiga dynamit som förbandet tände gick inte riktigt igen här, men detta vägdes upp av en genomgående catchighet. Grymma gitarrsolon och snygga dubbla klaviatur serverades på en bädd av knaperstekt percussion och bas, toppat med snällt kryddad sång. Det var lätt att förstå varför de gjort sådan succé både i Sverige och utomlands – både på låtmaterialet och det glasklara och opretentiöst ögonglimtiga framförandet.

Men publiken, var var den? Uppslutningen och peppen var relativt dålig redan till förbandet, men nu blev den närmast obefintlig – och det var knappast musikens fel. Pinsamt, Gävle. Grabbsen förtjänade långt mer respons. Men, som bandet själv uttryckte det efteråt, det är bara att köra på. Jag hoppas att de får ett bättre bemötande under resten av sin Sverigeturné!

Christina Smedbakken

Mer läsning

Annons