Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De målar med alla färger

/
  • Gustaf Karlöf och Malin Dahlström träffades redan 1999, men började inte samarbeta förrän 2010. Deras musikskapande börjar ofta ett synthljud, ett pianoackord eller ett trumkomp. Foto: Annika Aschberg

I brittisk press har de hajpats, hyllats och kallats för ”hedniska” och ”häxiga”. Niki & The Dove är inte lika mystiska som sitt rykte. Men allra helst låter de musiken tala för sig själv.

Annons

Brittiska musikjournalister har redan fyllt kvoten av blomsterspråk när det gäller Niki & The Dove. Ända sedan hajpen startade i höstas har de tävlat om att ge den svenska duon epitet som ”svensk hednapop”, ”sagopop” och ”häxpop”.

Själva har Malin Dahlström och Gustaf Karlöf det inte lika lätt att kategorisera sin musik.

– En skitjobbig fråga vi ofta får är ”beskriv er musik”. Det är avskyvärt, vi gör ju musik för att slippa använda ord, säger Gustaf Karlöf.

Kanske var det för att bryta med de klichémässiga facken i musikbranschen som Malin Dahlström nyligen kallade Niki & The Dove för ett soulband, inte en elektroduo. Det handlade inte så mycket om hur bandet låter, utan om hur de vill göra musik; med klockren magkänsla och bultande hjärta.

– Vi har varit väldigt noga med att ska vi göra det här så ska det vara hundraprocentigt helhjärtat och ärligt. Vi gör det exakt som det var meningen att det skulle bli, säger Gustaf Karlöf.

De träffades redan 1999, var en del av en stor vänkrets där det mesta handlade om musik. Men det dröjde till februari 2010 innan de bestämde sig för att samarbeta. När de försöker beskriva varför det tog så lång tid låter de nästan lite generade.

– Jag har alltid haft en otrolig respekt för Malin, för hennes låtskriveri och hennes musicerande. Första gången jag hörde henne blev jag helt knäckt och tänkte att jag vill vara pianisten som får spela med henne. Men jag vågade inte fråga om vi skulle göra musik ihop för hon gjorde det så bra själv, säger Gustaf Karlöf.

Första låten de samarbetade kring var ”Dj Ease My Mind”. Utan att det fanns någon plan för framtiden fortsatte de att göra musik och blev snabbt uppsnappade av det brittiska skivbolaget Moshi Moshi.

På nyårsdagen vaknade Malin Dahlström och Gustaf Karlöf upp bland champagnekorkar och konfetti till beskedet om att de valts ut till BBC:s oerhört inflytelserika talanglista Sound of 2012, där de senare hamnade på femte plats.

– Om vi ska vara ärliga så hade vi ingen riktig koll på vad det var. Men vi är självklart otroligt glada över det.

Uppståndelsen kring Niki & The Dove känns mest overklig. ”Vi läser om att folk säger att det är en hajp”, säger de och betonar att de därför inte känt någon press inför skivsläppet. Nu ser de mest fram emot att möta publiken på bland annat Peace & Love i sommar, med en skiva i bagaget.

– Äntligen får vi måla med färgerna vi har blandat till så lång tid, säger Gustaf Karlöf.

Och när Malin Dahlström ska förklara varför de valt att döpa debutplattan till ”Instinct” får hon det att låta väldigt enkelt.

– När man skriver musik går man direkt på sina impulser, på sin instinkt. Vår musik är alltid improvisation i första läget.

Gustaf Karlöf och Malin Dahlström träffades redan 1999, men började inte samarbeta förrän 2010. Deras musikskapande börjar ofta med ett synthljud, ett pianoackord eller ett trumkomp.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons