Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den ovilliga favoriten

/
  • ”Det hade varit en katastrof för min karriär om jag kommit ut med någon musik tidigare. Jag var så otroligt färgad av vad andra tyckte” säger Loreen. Hennes första album kommer i september.
  • Loreens sparsmakade framträdande är favorittippati Melodifestivalen. Ambra Succi från Bounce står förkoreografin.

Det tog Loreen sju år att skaka av sig ”Idol”. Nu är hon tippad att vinna Melodifestivalen på lördag.

Annons

Om den digitala musikaffären Itunes är en fingervisning om hur Melodifestivalen avlutas så är Loreen med i toppstriden. Hennes låt ”Euphoria” ligger etta och är dessutom högt uppe på både de finska och norska listorna. Själv är hon lyckligt ovetandes om favoritskapet eftersom hon sällan surfar på nätet och försöker att ”handplocka sin information”. Hon fokuserar inåt, på att förmedla sig själv.

Sveriges största musiktävling har nämligen betytt mer än tre minuter i tv.

Det tog nästan sju år för Loreen att komma ut med någon musik efter talangtävlingen ”Idol”. Just därför är förra årets ”My Heart Is Refusing Me” mer än en Melodifestivalen-debut, säger hon.

– Jag tror inte att någon förstår hur mycket den betyder. Jag har arbetat så många år och försökt hålla fast vid min grej. Jag skrev något som var min story och jag fick bekräftat att det gick hem. Äkthet varar längst, säger hon.

Om du har svårt att få ihop bilden av Loreen i ”Idol” och den sylvassa artisten på scenen i dag är du inte ensam.

– På den tiden ville jag pleasa alla. Så när de tyckte att jag var en blues-tjej sade jag ja. Det var väldigt mycket som packades på mig under ”Idol”. För varje program lät jag sämre och sämre för att jag kom längre och längre från mig själv. Men den käftsmällen behövde jag för efteråt förstod jag att jag måste veta vad jag vill och varför jag gör något.

Loreen lämnade musikbranschen för att jobba med tv och finansiera sin egen studiotid. I byrålådan ligger till exempel en ballad ackompanjerad av en 30-manna stråkorkester som hon hyrde in för att testa hur det skulle låta.

– Jag hade nästan en rädsla inför musiken som jag tränade bort genom att vara i studion.

Att ”My Heart Is Refusing Me”, hennes första egna singel, fortfarande ligger kvar på listorna betyder mycket för Loreen. Det var också därför Loreen till en början var tveksam till att ställa upp i Melodifestivalen igen. ”Euphoria” presenterades av låtskrivarna Thomas G:son och Peter Boström.

– Jag vill göra mina egna låtar och skriva för att jag har någonting att säga och förmedla. Men jag kände en koppling till låten och då fick det räcka. En bra låt är en bra låt oavsett vem som presenterar den. Det var dags för mig att sätta mitt ego åt sidan.

Ansiktet är inramat av den långa luggen och på fötterna sitter höga platåskor. Trots att finalen bara är några dagar bort vilar det ett lugn över Loreen.

– Det finns en anledning till att jag använder de färgerna som jag använder, de rörelserna jag gör, att jag är barfota och gör ett avskalat framträdande. Vi lever i ett samhälle där vi är tokmatade med information. Om man kollar på många andra framträdanden i Melodifestivalen så är det lager på lager av information: artisten, dansarna, fläkt, ljus och rökmaskiner. Jag vill kunna ge tittaren en chans att verkligen uppleva någonting.

Mer läsning

Annons